До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0
Филтри Филтри
Изчисти всички филтри
Марки
Оферти
Вид продукт
Подходящ за
Начин на приложение
Произход
Цени:
0 2000

Менопауза

(64)
Сортирай по:

Менопаузата е естествен процес на хормонални и физиологични промени, който означава край на фертилния цикъл на жената. Всички жени преминават през менопаузата по различен начин.

Менопаузата настъпва постепенно. Ранните етапи се наричат пременопауза, която се състои в нередовни менструации и преход към по-нисък фертилитет. По време на този процес могат да настъпят различни промени в тялото, например в косата и кожата. Те се дължат на стареенето и отчасти на ниски нива на някои хормони.

Както менструациите не спират изведнъж, така и плодовитостта на жената не приключва внезапно. Тя все още би могла да овулира и отделените яйцеклетки да бъда достатъчно здрави, за да бъдат оплодени, затова ако не желаете да забременявате, трябва да използвате контрацепция, докато нямате дванайсет последователни месеца без менструация. Уви, дори и когато не можете да забременеете, все още можете да се заразите с полово преносими инфекции, затова презервативите са препоръчителни във всяка една възраст.

В периода на настъпваща менопауза могат да се наблюдават още: горещи вълни, нередовен сън, засилена сухота и чувствителност на влагалището, незадържане на урина, промени в настроението, загуба на мускулна тъкан и натрупване на мазнини, остеопороза.

Менопаузата не е заболяване. Някои жени смятат, че ще станат по-малко привлекателни или сексуални, когато навлязат в менопауза, но в действителност единственото нещо, което се губи през менопаузата, е плодовитостта. Тялото все още произвежда женски полови хормони, макар и в по-малки количества. Много жени съобщават за повишаване на самочувствието и интереса към секса по време на менопаузата, което се дължи предимно на липсващия риск от забременяване.

Климактериумът е преходен период в живота на една жена, през който яйчниците преустановяват редовното образуване на яйцеклетки. Продукцията на женските полови хормони – естроген и прогестерон спада, менструацията намалява и накрая изчезва напълно. За настъпване на менопауза може да се говори при лиспа на менструация в 12 последователни месеца.

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД