До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0
Филтри Филтри
Изчисти всички филтри
Марки
Оферти
Вид продукт
Проблем
Подходящ за
Начин на приложение
Цени:
0 2000

Добро зрение

(186)
Сортирай по:

Как виждат хората с увредено зрение?


Много хора мислят, че слепотата е черна, но не е. Има различни степени на слепота и повечето хора, които определяме като слепи, имат някаква форма на виждане. Понякога те виждат форми, но не и детайли.

Най-честите случаи на зрителни нарушения и как те повлияват зрението:

Най-чести случаи на нарушвно зрение

Макулна дегенерация – Макулата е тази част от ретината, която ни позволява да виждаме ясно и да различаваме цветовете. Представлява малко петно близо до средната част на ретината, което отговаря за централната част от зрителното поле. Макулната дегенерация нараства с напредване на възрастта поради увреждане на клетките в макулата или тяхното стареене.

Макулната дегенерация, която не е свързана с възрастта, често е вродено състояние.

Глаукома – Глаукомата често се нарича тунелно зрение т.к. човек вижда централната част от зрителното поле, но не и периферията. Глаукомата се характеризира  в 2/3 от случаите с повишено вътреочно налягане в резултат на дисбаланс между продукцията и отичането на вътреочната течност, което води до атрофия на зрителния нерв. Зрителният нерв изпраща импулси до тази част н мозъка, която отговаря за зрението.

Има два типа глаукома:
·         Закритоъгълната глаукома настъпва внезапно и изисква незабавно лечение.
·         Откритоъгълната глаукома се среща  по-често и настъпва, когато дренажа на окото не е напълно блокиран, но достатъчно ограничен, за да се повиши вътреочното налягане.

Катаракта – Помътняване на лещата на окото. Получава се при превръщане на разтворимите лещени белтъци в неразтворими и образуване на връзки между тях и формиране на по-големи непрозрачни неразтворими агрегати. Катарактата се развива бавно, без болка, зачервяване или сълзене от окото. Ако катарактата стане много голяма, лещата обикновено се премахва оперативно.

Диабетна ретинопатия – предизвиква се от диабет, въпреки че наличието ан диабет не винаги води до загуба на зрение. Ретината е съставена от клетки, чувствителни към светлина. Мрежа от кръвоносни съдове изхранва ретината. Диабетът уврежда тези съдове, като предизвиква разкъсвания и кръвоизливи. Образуваните съсиреци  блокират проникването на светлина  и нормалното хранене на свтлочувствителните клетки.

По материали на Royal New Zealand Foundation of the blind

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД