До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0
Филтри Филтри
Изчисти всички филтри
Марки
Симптоми
Оферти
Вид продукт
Продуктова форма
Проблем
Слънцезащитен фактор
Подходящ за
Начин на приложение
Произход
Вид
Цени:
0 2000

Фармация и здраве - хранителни добавки и лекарства без рецепта

(5433)
Сортирай по:

Победете грипа! Препоръчано от нашите фармацевти.

В аптеките се продават редица комбинирани медикаменти за лечение на симптомите на грип и настинка. Лично ние ви препоръчваме да приемате отделни медикаменти за всеки симптом. Ако решите да приемате комбиниран медикамент, то ви препоръчваме внимателно да се запознаете с активните съставки и да се спрете на такъв, който максимално покрива симптомите ви. Ако допълнително вземате и други медикаменти за грип и простуда, внимателно следете да не превишавате дозата на някоя от активните съставки.

Вижте таблицата с активните съставки на някои от най-често използваните медикаменти за лечение на грип и простуда, както и симптомите, към които са насочени.
Разликата между настинката и грипа е, че се причиняват от различни вируси и симптомите се развиват различно.
При настинката симптомите се развиват постепенно, не са много тежки и засягат горния респираторен тракт – носа и гърлото. При настинка , макар и да не се чувстваш здрав, можеш да се изправиш и да вършиш обичайните си неща.
Грипът е по-тежко протичащо заболяване за по-голяма част от хората. Грипът събаря внезапно, а симптомите не ни позволяват да вършим нищо друго освен да лежим на дивана или в леглото.
Разликата между грипа и настинката с усмивка може да се направи с  теста с банкнотата  – ако виждиш банкнота на земята и можеш да станеш и да я вземеш, значи нямаш грип, а е по-вероятно да си хванал настинка.
Вирусите, които причиняват грип и настинка, се предават чрез малки въздушни капки, отделяни при говор, смях, кашляне или кихане. Може да се заразите и от ръцете си, ако пипнете повърхност, заразена с с вируса, напр. телефон, и след това пипнете очите или устата си, създавайки условия на вируса да влезе в тялото ви.
Настинката протича с кихане, течение и запушване на носа, сърбеж и болка в гърлото, суха кашлица. В този случай трябва да се почива колкото може повече, да се приемат достатъчно храни и течности, плодови и билкови концентрати  и да се използват лекарства без рецепта като парацетамол, ибупрофен, аспирин, средства против кашлица и за отпушване на носа и др. за облекчаване на симптомите.
При грип почивката също е изключително важна. Трябва да се приемат много течности, могат да се да прилагат медикаменти за облекчаване на болките в мускулите и понижаване на температурата, например  парацетамол, ибупрофен, аспирин. Деконгестантите са подходящи, както и лекарства против кашлица при наличие на такава.
Както и настинката, грипът се предизвиква от вирус, така че няма полза от антибиотици. Лекарят  може да препоръча антивирусни препарати като Тамифлу и Реленца, ако сте в в рискова група или грипът се разпространява в определена затворена общност.
Много е важно хората, които са с повишен риск за усложнения от грипа, да се ваксинират всяка година.
Това са:
- всички над 65 годишна възраст;
- всички над 6 месечна възраст;
- тези,  които имат хронично заболяване на черния дроб, бъбреците, белите дробове, сърцето, диабет;
- хора с отслабена имунна система поради медицинско лечение или заболяване;
- медицинска лица, които могат да заразят пациентите.
Лечението на грип и настинка обикновено е домашно – болният се грижи за себе си сам или с помощта на някой друг при по-тежък грип.  В най-добрият случай, когато имате настинка, най-добре е да си останете вкъщи и да  почивате. Но това не винаги е възможно. Ако трябва да отидете на работа , опитайте се да предпазите останалите –  прикривайте носа и устата си с носна кърпичка, когато кашляте и кихате и която после да изхвърлете и да си измийте ръцете. Като цяло ръцете трябва да се мият често през целия ден, за да не се пренася вируса върху повърхности, които другите хора също пипат. Същото важи и за здравите хора, защото няма никаква гаранция, че повърхностите, които докосваме не са заразени и няма да се заразим с някакъв вирус.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД