Храните в ежедневното ни меню
Мазните храни. Организмът се затруднява да ги преработи и усвои, ако страда от хронично повишена киселинност. И така те се отлагат в тялото под формата на тлъстини. Сигурен белег за проблеми с преработването на мазнините е например прекомерното омазняване на косата и на кожата или обратното – силно понижената мастна секреция, тоест много суха кожа и коса. Тялото обаче разполага с естесвена защита срещу лошото усвояване на мазнините и повишената киселинност. Това е натриевият фосфат (Шуслерова сол №9), който е известен още и като „Шуслерова сода”. Лекува киселини, ускорява метаболизма, подобрява функциите на отделителната система.
При киселини/тежест след ядене: Разтворете 10 таблетки от сол №9 в гореща вода. Изпийте течността на малки глътки.
Газообразуващите храни. Не винаги обаче само те са виновни за газовете и подуването на стомаха. За да могат да се преработят, е много важна гладката мускулатура. За функционирането й е необходим магнезий, който я поддържа във форма. Тук проблемът е, че магнезият е минерал, който организмът губи много лесно (при стрес, изпотяване). Затова е необходим прием на магнезиев фосфат (Шуслерова сол №7), който лекува спазми на мускулите.
При газове/подуване на стомаха: Разтворете 10 таблетки от сол №7 в гореща вода. Изпийте течността на малки глътки.
Алкохолът. Типичен признак за проблем с преработването на алкохола е зачервяването на носа. Това показва, че черният дроб не е в състояние да се справи с вредните вещества, защото в тялото има изразен дефицит на натриев сулфат (Шуслерова сол №10), който спасява тъканите от вредните токсини и улеснява работата на отделителната система.
При главоболие/махмурлук: Разтворете 10 таблетки от сол №10 и още толкова от сол №4 в гореща вода и изпийте течността на малки глътки. При необходимост повторете.
Каквото и меню да изберете добавете към него няколко храни-лекарства. Те са богати на необходимите минерални соли, подпомагащи преработването на храната и детоксикацията на тялото. Това са копър (Шуслерова сол №9), чесън (Шуслерова сол №7), ябълки (Шуслерова сол №6) и спанак (Шуслерова сол №10).