Питате ли се зелени или червени
чушки да добавите към салатата си? Всички знаем, че
чушките са здравословен зеленчук, обаче, има ли разлика между зелени и червени чушки? Вероятно сте виждали и жълти някъде в търговската мрежа...
Всъщност, в началото всички
чушки са зелени, които просто се берат по-рано, а по-късно, когато узреят напълно, стават червени. Да, вкусът и ароматът на
различните цветове чушки, както и на различните сортове, варира и се определя от цикъла на зреене.
Яжте люти чушки за добро здраве и дълъг живот
Експертите смятат, че жълтите, оранжевите и червените
чушки съдържат повече хранителни вещества, в сравнение със зелените. По-долу ще ви запознаем с различията на цветовете и ще научите защо
чушките са полезни за здравето.
Зеленият пипер, както го наричат в някои региони на страната, е най-често срещаният от четирите вида и получава своя цвят, защото просто не е узрял напълно. В процеса на узряване
зелените чушки стават жълти, след това оранжеви и накрая червени. Тъй като зелените чушки не са напълно узрели, вкусът им е най-горчив, в сравнение с останалите цветове. Те също имат и най-малък брой калории, съдържат голямо количество вода (над 70%) и мъничко въглехидрати и фибри. За сметка на това,
зелените чушки са богати на
витамин С, значителни количества витамин В, желязо, калий и тиамин.
Жълтите чушки са по-узрели от зелените. Вкусът им е по-мек и плодов от оранжевите и червените. Те придават на ястията сладък и плодов послевкус, благодарение на по-голямото количество въглехидрати в състава им. Както останалите цветове,
жълтите чушки също са чудесен източник на витамин С, желязо,
калций и ниацин. Ниацинът е витамин от група В, който е чудесен за здравето на кожата,
храносмилането и нормалната функция на нервната система.
Оранжевият пипер има сходни хранителни ползи като жълтите чушки, обаче, оранжевите съдържат значителни количества
лутеин и зеаксантин - каротеноиди, действащи като антиоксидант. Те помагат за защита на организма от свободните радикали, а също така допринасят и за
здравето на очите.
Оранжевите чушки са малко по-малко ароматни в сравнение с червените и се използват предимно за салати или като гарнитура към ястия.
Червените чушки са най-зрелите и най-сладките. Въпреки сладкия си вкус, те съдържат по-малко въглехидрати от жълтите и оранжевите чушки. За сметка на това пък,
червените чушки са изключително богати на витамин С и
витамин А, тъй като са с високо съдържание на бета-каротин. Бета-каротинът e най-познатият вид от групата на каротеноидите, действа като антиоксидант и засилва по естествен начин имунната система.
Червените чушки също са богат източник на витамин В6 и
витамин Е, както и на ликопен, които са важни за общото здравословно състояние на организма.
Освен заради това, че са вкусни, не пропускайте да добавите чушки към своето меню,
защото:
1.
Чушките са полезни за очите – в жълтите, оранжевите и червените чушки се съдържат лутеин и зеаксантин, както и каротеноиди, като бета-каротин. Те предотвратяват стареенето на окото, което с времето води до катаракта и макулна дегенерация.
2.
Намаляват риска от болести на сърцето – проучванията показват, че сварената на пара
зелена чушка помага за понижаване на холестерола. Това от своя страна води до намаляване риска от
сърдечни заболявания.
3.
Чушките засилват имунитета – високото съдържание на витамин С, особено в червените чушки, повишава
защитните сили на организма.
4.
Те са полезна храна при борба с рака - Червената чушка съдържа ликопен (вещество, което и придава типичния червен цвят). Проучванията показват, че ликопенът притежава мощни противоракови свойства.
5.
Ако ядете чушки, ще имате здрава кожа с младежки вид – витамин С и антиоксидантите в чушките поддържат
кожата здрава и я предпазват от увреждане и стареене.
6.
Чушките ще стимулират растежа на косата ви – високото съдържание на витамин С и силиций в чушките поддържат здравия вид на косата, предотвратяват
косопада и насърчават растежа и.
Храни, които всеки над 40 трябва да консумира
Накрая можем да заключим, че и четирите цвята
чушки са здравословни и си заслужава да бъдат включени в хранителния ви режим. Всеки от тях съдържа достатъчно
витамини и хранителни вещества, като същевременно е с ниско съдържание на калории и фибри.
Освен вкус и баланс в храненето, добавянето на
чушки в салатата е чудесен начин да внесете различен цветови нюанс и да придадете настроение на ястията, които консумирате.