Казват, че
храната е лекарство, тъй като тя притежава лечебни свойства за човешкия организъм. По време на увеличаващия се брой на заболели от
Ковид-19 е важно да отбележим кои от храните е добре да включим в нашето меню и кои да избягваме с оглед повишаване на
защитните сили на организма.
6 неща, с които да поддържате имунитета си във форма
Въпреки че няма доказани проучвания, които да определят точно кои храни могат да ни предпазят от
коронавируса, за някои от храните е известно, че повишават
имунитета и спомагат за по-бързото оздравяване при вирусни и
грипни състояния, както и при
настинка.
Кои храни е препоръчително да консумираме?
За да подпомогнете
имунната система е добре да наблегнете на лека и питателна храна. Нека ежедневното ви меню включва повече
плодове и зеленчуци. Особено подходящи са сезонните и тези с наситени цветове (тиква, дюля, портокали, киви, ябълки, чушки, моркови, грозде, броколи и др.), тъй като съдържат много
витамини и
биофлавоноиди, подпомагащи защитните сили на организма.
Храните като моркови, спанак и сладки картофи съдържат съединения, наречени
каротеноиди, които имат антиоксидантно действие. Богатите на
витамин А плодове и зеленчуци подпомагат нормалната функция на дихателната система, която е уязвима точно при Ковид инфекция. А
витамин С в цитрусите и някои зеленчуци повишават имунитета и действат противовъзпалително.
Консумирайте храни, богати на
витамин Е и
цинк, които също имат антиоксидантен ефект върху организма. Такива храни са различни видове ядки, семената, авокадо, морски дарове, някои риби. Избирайте храни богати на
Омега-3 мастни киселини като орехи, чиа, ленено семе, зехтин, които стимулират
имунната система и намаляват възпалението в тялото.
И не на последно място – не пропускайте да се погрижите за добрия
чревен баланс като консумирате повече туршии, кисело зеле, кисело мляко, комбуча, кефир. Всички те имат
пробиотично действие и се грижат за поддържането на добрите бактерии в червата ни и подобряват
храносмилането. Ако по някакви съображения избягвате тези храни, можете да приемате
пробиотик под формата на хранителна добавка.
Кои храни да избягваме по време на Covid-19?
Специалистите съветват да се избягват прекалено солените храни, които действат неблагоприятно на
кръвоносните съдове, водят до задържане на вода в организма, а в последствие и до високо кръвно налягане.
Намалете до минимум рафинираната захар и продуктите, които съдържат бяла захар, тъй като те допълнително натоварват организма, водят до натрупване на
излишни килограми и увеличават възпалението. Освен това създават идеална среда за размножаване на бактериите. Ако имате огромно
желание за сладко, можете да хапнете плод вместо шоколадова вафла например. Заместете захарта в чая или кафето с мед. Медът има изключително лечебни свойства и е една от храните, която се счита за
естествен антибиотик.
Не прекалявайте с алкохола, тъй като той води до
дехидратация на организма. Това би затруднило функцията на
черния дроб, който пречиства тялото ни от токсини. Силното кафе и черния чай също водят до дехидратация и затова е добре да се заменят с
билков, плодов или зелен чай, а газираните напитки могат да се заместят с прясно изцедени сокове.
Заменете така наречената „junk food“ или чипс, пържени картофки, хамбургери, снаксове и всичко, което се предлага на улицата. Тези храни носят допълнителни калории, но не и
здравословни хранителни вещества. За да си набавите необходимите здравословни мазнини, консумирайте яйца, мазни риби, ядки и авокадо.
Как да останем емоционално здрави насред паниката от COVID-19
Винаги когато е възможно се хранете с
прясно приготвена храна и свежи плодове и зеленчуци. Това ще помогне на имунната ви система да укрепне и да стане достатъчно силна, за да не се поддава на голяма част от вирусите
през грипния период.
Използвана снимка: Nadine Primeau - Unsplash