До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Доброто здраве на ставите е приоритет във всяка една възраст

Доброто здраве на ставите е приоритет във всяка една възраст
Доброто здраве на ставите не е актуална тема само за по-възрастното население. Все повече млади хора следят здравословното си състояние и предприемат мерки за поддържане оптималната форма на тялото си.

Говорейки за ставите, има три групи от по-младото население, които вероятно им обръщат повече внимание. Първите от тях са хората, които вече споменахме – активно следящите здравето си. Те знаят, че както всяка друга структура в човешкото тяло, ставите се износват вследствие ежедневното натоварване в хода на годините, затова е задължително да се предприемат мерки за най-дълго съхраняване отличното здраве на ставите с помощта на правилна тренировка, хранене и прием на подпомагащи хранителни добавки.

Естествени лекове за облекчаване на болка и оток на ставите

Втората група са спортистите. Всеизвестно е, че те са по-склонни от ранни проблеми със ставите поради тежките и повтарящите се натоварвания, които поставят ставите под свръх натоварване и водят до възпаление и разрушаване на ставния хрущял.

Третата група са хората с наднормено тегло. Логично е, че с колкото повече тежест товарим една става, толкова по-вероятно е тя да страда. Така хората с наднормено тегло попадат в един порочен кръг. Искат да са активни, за да редуцират телесното си тегло, но щом започнат да спортуват, изпитват сериозен дискомфорт, който може да ги откаже.

Така стигаме до хората, които страдат от проблеми със ставите.

Медицинският термин за ставна болка е „артралгия“. Това състояние е различно от „артрит“, което значи ставно възпаление. Самото ставно възпаление често се съпровожда от болка, понякога зачервяване, оток, повишена локална температура в засегнатата става. Съответно ставата може да бъде болезнена, без да е възпалена, или да бъда болезнена и възпалена.

Какво предизвиква ставна болка? За съжаление причините са много, едни от тях са по-характерни за млада възраст, докато други засягат по-възрастните групи.

Понякога причината за болезнена става е очевидна – като травма например. Често обаче се налага щателен преглед за установяване на конкретната причина.

Болката в ставата може да е предизвикана от различни структури във или около ставата и да бъде резултат от подлежащи проблеми, засягащи костите на ставата, ставната обвивка, сухожилията, лигаментите или мускулите около ставата.

Понякога болката в ставата е т.нар. „отразена болка“, или болка по хода на нерва. Например проблем в тазобедрената става причинява болка в коляното. Неврологична болка възниква и при притискане на нерви в областта на излизането им от гръбначния стълб – всички сме чували за „ишиас“.

Нека разгледаме някои от по-честите причини за болка в ставите при възрастни.

Генерализирана инфекция: болките в ставите често съпътстват грипоподобни заболявания с висока температура. При тях обикновено всички стави се усещат болезнени.

Остеоартрит: това е ставна болка, причинена от износване на ставата. Обикновено засяга първо една става, например тазобедрена или колянна, но с течение на времето в процеса се въвличат и други стави.

Ревматоиден артрит: при това заболяване имаме възпаление, болка и оток на ставите. Характерна е изразената сутрешна скованост и болезненост, като тежестта на симптоматиката варира от лека до тежка.

Псориатичен артрит: това е възпаление на ставите с всичките съпътстващи го симптоми у хора, страдащи от псориазис.

Реактивен артрит: в този случай една става реагира на възпаление в друга част на тялото. инфекцията, причиняваща болка в ставата, често не е в ставите, а в червата или пикочните пътища.

Подагра: това заболяване причинява болезнено възпаление в една или повече стави. Болката при подагрозна криза може да бъде много тежка. Всеизвестно е, че най-често първата засегната става е тази на палеца на ходилото, но в подагрозния процес могат да бъдат засегнати и други стави.

Фибромиалгия: характеризира се с болка и напрегнатост в много части на тялото, както и умора и други симптоми.

Анкилозиращ спондилит: това е форма на артрит, засягаща предимно долната част на гръбначния стълб, но и други стави – тазобедрени, гръдната клетка и др. заболяването е известно още като болест на Бехтерев.

Дефицит на витамин Д: може да се изненадате, но тежкият дефицит на витамин Д води до сериозни болки в ставите.

Болести на съединителната тъкан: това са заболявания като системен лупус еритематодес и склеродерма, които засягат съединителната тъкан по цялото тяло и се проявяват със симптоми от страна на ставите, сухожилията, лигаментите, кожата, очите, костите, кръвоносните съдове и др.

Менопауза: при това физиологично състояние жените често изпитват ставен или мускулен дискомфорт.

Гореизброените заболявания обикновено засягат повече от една става, но има състояния, при които болката е локализирана на едно място. Често причината за това е обективна – травма, но понякога диагнозата не е така лесна и изисква щателен преглед. Ще споменем само някои от по-честите заболявания, проявяващи се с болка в конкретна става. 

Колянната става често боли от разкъсване на менискуси, травми на лигаментите, препателарен бурсит (т.нар. „коляно на домакинята“), от болка в колянното капаче.

Болка в лакътната става имаме при т.нар. „тенисов лакът“ и „студентски лакът“, които представляват възпаление на израстъци на костите, участващи в лакътната стана.

За раменната става са характерни синдромите на ротаторния маншон и замръзналото рамо.

Терапевтични упражнения, облекчаващи болки в ставите

Съществуват още редица причина за болезненост в дадена става, сред които инфекция на ставата и костите, Лаймска болест, други инфекциозни заболявания, злокачествени състояния.

Повечето причини за болка в ставите са безобидни и отшумяват само с помощта на обезболяващи, подхранване на ставите и покой. Важното е да избягваме движения, които причиняват или влошават болката. Понякога може да се наложи за известно време да се откажете от любимия си спорт. Но това не значи, че трябва да спрете да спортувате изобщо, даже напротив. Мускулите около ставата трябва непрекъснато да се тренират, но щадящо спрямо проблемната става. Физиотерапевт би могъл да Ви помогне да изградите най-пълноценната за текущото Ви състояние тренировъчна програма.

Нестероидни противовъзпалителни средства под формата на гелове и кремове, нанесени в областта на ставата, могат да помогнат с обезболяването, както и различни перорални лекарствени продукти като парацетамол и ибупрофен.

По-продължително обезболяване би могло да се постигне с методите на физиотерапията, като лечение с ултразвук, лазертерапия или други.

Понякога ортопедите поставят инжекции с кортикостероид вътреставно за обезболяване и лечение на възпалителния процес.

За подобряване състоянието на ставите, както и за профилактика на ставни проблеми, е препоръчителен приемът на хранителни добавки с колаген.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД