До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Трите слънчеви правила за защита на кожата от вредни слънчеви лъчи

Трите слънчеви правила за защита на кожата от вредни слънчеви лъчи
Казват, че за да защитите кожата си от вредните слънчеви лъчи, трябва да спазвате трите „слънчеви“ правила: избягване на слънце, носене на защитно облекло, слънцезащита.

Избягване на слънце. Най-лесният начин да предпазите кожата си от слънчево излагане е като стоите изцяло извън обсега на слънцето. Но кой би искал да си остане вкъщи цяло лято? Да не забравяме, че излагането на слънце има редица ползи за здравето, като повишаване на настроението например. Тогава как да балансираме между полза и риск?

Сигурно ви е втръснало да го чувате, но – ограничете директното слънцеизлагане през най-интензивните слънчеви часове, които се смята, че са между 10 и 14 ч. Ако сте навън по това време, търсете сенчести места.

Носене на защитно облекло. Използвайте шапки, олекотени дълги ръкави и дълги панталони. Плътните тъкани осигуряват по-добра защита. Дрехите се използват в комбинация със слънцезащитни продукти, а не вместо тях.

Слънцезащита. Използва се при всяко излизане навън. Всички такива продукти имат слънцезащитен фактор, така наречения SPF. Това число отразява степента на защита спрямо вредните слънчеви UVB лъчи. Ако обикновено започвате да изгаряте след 10 минути на слънце, продукт с фактор 15 би трябвало да ви осигури 15 пъти по-висока защита – ще започнете да изгаряте след 150 минути на слънце.

Слънцезащитата е много важна, както за деца, така и за възрастни. Честотата на рака на кожата расте все повече сред млади хора. Честите слънчеви изгаряния в детството се свързват с повишен риск от развитие на рак на кожата. Защитавайки кожата на детето си от прекомерно излагане на слънце, значително можете да намалите този риск.

Пет лоши навика, които могат да увредят вашата коса

Защо слънцето може да е толкова опасно за кожата?

Слънчевото изгаряне представлява кожна увреда, която обективно виждаме, но едновременно с нея в кожата възникват и други невидими изменения.

Има два вида слънчеви лъчи, представляващи потенциална опасност за кожата. UVA лъчите са отговорни за преждевременното стареене на кожата и рака на кожата, като меланом. UVB лъчите предизвикват слънчево изгаряне, катаракта и също допринасят за възникване на различни видове кожен рак.

Как да изберем най-подходящата слънцезащита?
Дерматолозите препоръчват всички възрастни и деца да използват слънцезащитни продукти. Когато избирате своята защита, уверете се, че тя притежава широкоспектърно действие, което значи, че предпазва едновременно от UVA и UVB лъчите. Друга важна особеност на слънцезащитните продукти е тяхната водоустойчивост. Ако ви предстои плуване или потене, е добре да изберете водоустойчив продукт. Всъщност нито един слънцезащитен продукт не може да бъде етикиран като напълно водоустойчив, а на него би трябвало да бъде посочено времето на водоустойчивост, което варира от 40 до 80 минути. Препоръчително е да избирате слънцезащитен фактор, SPF 30 или повече.

Четете етикета. Избягвайте продукти, съдържащи пара-амино бензоева киселина (PABA), ако сте алергични към тази съставка. Не всички слънцезащитни кремове и лосиони съдържат еднакви съставки, затова ако кожата ви реагира зле на един продукт, просто го заменете с друг. За мазна кожа и кожа, склонна към акне, се препоръчва употребата на слънцезащита на водна основа. Лицето не трябва да се пропуска, кремовете със слънцезащитен фактор са задължително, ако желаете да запазите кожата на лицето си най-дълго време млада и в здрав вид. Следете срока на годност, защото ефект на някои продукти отслабва с времето.

Как правилно да нанасяме слънцезащитни продукти?

Препоръчително е да нанасяме 30 минути преди излагане на слънце, за да осигурим достатъчно време на продукта да се абсорбира от кожата. По този начин е по-малко вероятно да се отмие с потенето. Въпреки това, след всяко плуване или по- интензивно физическо усилие кремът трябва да бъде нанесен отново. По принцип, независимо дали плувате, потите се или се мокрите по някакъв друг начин, слънцезащитният продукт е препоръчително да бъде нанасян няколко пъти през деня, ако сте навън. Кремовете и лосионите не изключват слънцезащитното облекло, като шапки, слънчеви очила и други.

7 навика, които ни карат да изглеждаме по-млади

Разклатете флакона или опаковката добре преди употреба. Използвайте достатъчно количество. Една шепа би трябвало да стигне за цялото тяло. Нанасяйте върху всички области на тялото, които биха могли да бъдат изложени на слънце, включително ушите, гърба раменете, задната част на коленете и краката. Нанасяйте обилно и на плътен слой, но внимавайте с деликатната област около очите, защото попадането на слънцезащитен продукт в очите води до парене и налага бързото му отмиване.





Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД