До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Полезно ли е да гладуваме един ден от седмицата

Полезно ли е да гладуваме един ден от седмицата
В последно време много хора предпочитат този тип гладуване като форма на детокс или с цел да свалят някое и друго излишно килограмче.

Какво представлява периодичното гладуване или т.нар. фастинг?

Това е пълно или частично въздържане от хранене за определен период от време, като най-често става дума за ден или два от седмицата. През останалите дни на седмицата се храните според избрания от вас хранителен режим.

Есенният детокс – мода или здравословна необходимост

Някои проучвания показват, че този начин на хранене, освен че стопява мазнини, може да ви донесе по-добро здраве и по-дълъг живот. Поддръжниците на фастинга твърдят, че периодичното гладуване дори е по-лесно, отколкото спазването на традиционните диети с контролиране на калориите.

Съществуват различни видове периодично гладуване (фастинг), като някои по-популярни са гладуване за период от 12 часа, за период от 16 часа, за период от 24 часа, фастинг 2 дни в седмицата, алтернативно гладуване, фастинг с пропускане на хранене и т.н. За да разберете кой вид фастинг е най-добър за вас, опитайте различните стилове и така ще откриете кой от тях отговаря на начина ви на живот и на вашите предпочитания.


Полезно ли е да гладуваме веднъж седмично?

За да отговорим на този въпрос, нека да разгледаме какво се случва в тялото, когато спрете да се храните и за определен период от време пиете само и единствено вода.

След последното ви хранене, клетките ви изразходват цялото количество захар в кръвта и започват да търсят друг източник на енергия. Първото място е черният дроб и мускулите – там тялото ни съхранява захар под формата на гликоген, който при нужда се разгражда до глюкоза, а тя се използва за производство на енергия.

Как да подобрим здравето на храносмилателната система

По време на гладуване, когато приемате само вода, тялото ни изчерпва всички запаси от гликоген в рамките на около 24 часа. След това тялото ни започва да изгаря мастни киселини от мастната тъкан, разположена около органите ни, за да си осигури енергия.

При по-продължително гладуване и прием само на вода, след третия ден, вашият черен дроб започва да изхвърля кетони, продукт от разграждането на мастни киселини, като по този начин отговаря на нуждите на организма от енергия.


Тъй като по-голямата част от токсините в тялото ви се съхраняват във вашите мастни резерви, колкото по-дълго гладувате и приемате само вода, толкова повече мазнини ще изгорите и толкова повече токсини ще елиминирате от вашето тяло. Т.е. истинската детоксикация в тялото започва едва след 24-часово гладуване.

Вашето тяло започва да елиминира големи количества токсини, когато започне да изгаря мастните резерви с бързи темпове. И това не се случва, докато не изразходите запасите от гликоген в черния дроб и мускулите.

Разбира се, това съвсем не означава, че няма ползи от гладуването един ден в седмицата или че няма да елиминирате никакви токсини по време на фастинга. Когато приемате по-малко храна, вие давате възможност на храносмилателната система да си отпочине и по този начин органите, които са отговорни за детоксикацията - черен дроб, бъбреци, кожа и бели дробове, не са толкова претоварени с допълнителна работа.

Защо е важна детоксикацията на черния дроб?

На повечето хора, обаче, им е трудно да не се хранят и да приемат само вода, дори и да става дума само за едно денонощие.

Ако и вие сте от тях, но искате да дадете на тялото си период на почивка и интензивно прочистване, изберете си един ден от седмицата. През този ден можете да консумирате само сурови плодове и зеленчуци или да замените храната с прясно изцедени сокове. Това също е един от вариантите на гладуване или фастинг.

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД