contacts
За въпроси: sales@afya-pharmacy.bg
afya
profile
Потребителски достъп
Продукти Разширено

Ментата – билката с привкус на свежа лятна прохлада

Ментата – билката с привкус на свежа лятна прохлада
Ментата е една от най-старите, най-известни и използвани билки, познати на човечеството, която през лятото се превръща в една от най-предпочитаните поради свежестта, която носи вкуса и аромата и. В сравнение с други билки и подправки, ментата е мощен източник на антиоксиданти, които помагат на тялото в защитата от оксидативен стрес.

Мащерката – универсалната билка във Вашата кухня

Независимо дали ще добавите към напитката, ястието или десерта си свежи или сухи листа от мента, тя определено ще обогати вкуса, ще освежи аромата и ще откриете многобройните и ползи за здравето. Ето някои от тях:

Действа успокояващо при нарушено храносмилане

Още от древни времена ментата се е използвала при стомашни разстройства, при болки в стомаха, гадене, подуване, газове или лошо храносмилане. Освен че помага за отпускане на мускулатурата, ментолът в ментата има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Билката стимулира храносмилателните ензими, които спомагат за по-доброто усвояване на хранителните вещества от приетата храна, а от там подобрява и метаболизма.

Повишава имунитета

Листата на ментата са богати на фосфор, калций и витамин C, витамин D, витамините E и A, които подобряват защитните сили на организма и предпазват клетките от увреждания, намалявайки риска от заболявания на сърцето, диабет и други хронични заболявания.

Улеснява дишането при простуда

Ментата улеснява дишането благодарение на противовъзпалителните си свойства и успокояващото си действие. Ментолът има благоприятно действие при запушен нос, при болки в гърлото, при бронхит и хронична кашлица.

За какво помага известната ароматна подправка Копър

Помага при стрес и депресия

Билката Мента има силен и освежаващ аромат, който е съществена част от ароматерапията. Тя има адаптогенни свойства, които регулират нивата на кортизол и повишават естествената устойчивост на организма към стрес. Адаптогените помагат за балансиране на тялото и успокояване на ума. Чаят от мента, както и разпръскването на екстракт от мента чрез дифузер, облекчава депресията.

Подобрява устната хигиена

Дъвченето на ментови таблетки или ментови листа освежава дъха, както и се грижи за цялостното здраве на устната кухина, благодарение на антибактериалното действие на ментата. Ментолът предотвратява развитието на бактериите в устната кухина и отлагането на плака върху зъбите. Ето защо ментата присъства в състава на голяма част от пастите за зъби и другите продукти за устна хигиена.

Подобрява състоянието на кожата при акне

Ментата е отлично средство за лечение на кожа, склонна към акне, поради високото съдържание на салицилова киселина в листата на ментата. Антиоксидантите в тях също помагат да се предотврати активността на свободните радикали, като придават на кожата по-чист и младежки вид. Може да се прилагат като маска за лице като се комбинират с мед.

Бял равнец - приложение, взаимодействия

Както сами се уверихте, ментата е невероятна билка с много ползи за здравето. Затова няма да сгрешите, ако добавите мента към напитката си или към салатата. Тя ще ви разхлади в горещите летни вечери и ще се почувствате здрави и щастливи.
Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения