Навярно познавате
мащерката като подправка или като билка, от която сте си приготвяли чай, когато сте имали кашлица... Със сигурност, обаче, сте се убедили в приятния аромат, който придава на ястията и в лечебните и свойства.
Седемте подправки, с помощта на които можете да създадете милион вкусови комбинации
Мащерката има около 350 разновидности, които са разпространени в Европа, Северна Америка и Азия. Тя представлява многогодишно тревисто растение с тънки стъбла, вечнозелени листа, цъфтящо в бяло, розово или виолетово. Различните сортове имат уникални вкусове и приложения за готвене, масла, лекарства или декорация. Например
Обикновената мащерка (T. vulgaris) и Цитрусовата мащерка (T. citriodorus) се използват като подправка, а Дивата мащерка (Thymus serpyllum) и мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) не се използват като подправки, а са атрактивни декоративни и лечебни растения.
Ароматната подправка е популярна във Френската, Италианската кухня, Средиземноморската кухня. Когато се използва като подправка в прясно състояние е препоръчително да се добавя по-рано, за да може при топлинната обработка да отдели
етеричните си масла. Тя придава аромат и обогатява вкуса на италианските сосове за паста, в чийто състав участват чушки и патладжан. Изключително добре се съчетава с розмарина при предварително мариноване на месо, което после ще се пече или грилова. Кореспондира добре с някои видове риба (лаврак и кефал), а доматите и картофите стават с по-интересен привкус и аромат, когато се поръсят с
мащерка.
Освен като подправка,
мащерката се използва широко и като
билка. За лечебни цели се използват изсушените ѝ цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.
При остър бронхит и
кашлица чаят от мащерка действа успокояващо и благоприятно, а за още по-силен ефект може да се съчетае и с листа от бръшлян. А
етеричното масло от мащерка е едно от най-силните и има естествено антимикробно действие при възпалено гърло.
Тъй като
мащерката е богата на
витамините С и А, също е добър източник на мед, фибри, желязо и манган, тя укрепва защитните сили на организма. Така че ако почувствате, че сте настинали, задължително си направете
чай от мащерка.
Мащерката влиза в състава и на много козметични и медицински продукти. Благодарение на своите антисептични и противогъбични свойства, тя е съставка на много кремове, дезодоранти и вода за уста.
Ароматната
билка съдържа хранителни вещества, които спомагат за поддържане нормалните нива на кръвното налягане и на холестерола, което допринася за здравето на
сърцето и е добър билков вариант за хората, които страдат от високо кръвно.
Мащерката може да помогне и за поддържане на психичното здраве, тъй като влияе на невротрансмитерите и повишава настроението. Проучванията показват, че съединението карвакрол, открито в маслото от
мащерка, ако се консумира в продължение на седем дни, повлиява положително нивата на допамина и серотонина.
Редовното пиене на чай подобрява мозъчните функции
Оказва се, че независимо дали ще използвате
мащерката като
подправка или като
чай, в прясно състояние или изсушена, тя определено ще се отрази благоприятно на Вашето здраве.