Копърът най-често участва на трапезата ни като подправка - добавен в таратора или поръсен върху тиквички, в салати или други ястия, той им придава изтънчен вкус и неповторим аромат. Още от древни времена, това ароматно растение е намирало широко приложение, не само като подправка, но и в народната медицина като една от
най-полезните билки, благодарение на лечебните му свойства. Ето някои от тях:
Седемте подправки, с помощта на които можете да създадете милион вкусови комбинации
Действа благоприятно при стомашно-чревни проблеми
Ако имате лошо
храносмилане, колики, язви на стомаха или синдром на раздразненото черво,
копърът има изключително благоприятен ефект. Той съдържа анетол, който облекчава спазмите на гладката мускулатура в чревния тракт и се справя с газовете. Също така копърът се счита за безопасно и ефективно средство за успокояване на
коликите при бебетата, а при по-големите деца подобрява апетита и засилва храносмилането.
Облекчава дихателните проблеми
При упорита кашлица
копърът има отхрачващо действие и помага за изхвърляне на секрета, помагайки за разширяване на бронхите и подобрява въздушния поток към
белите дробове. Независимо дали ще изберете да го приемате под формата на чай, гаргара или ще правите инхалации с масло от копър,
копърът ще успокои лигавицата и ще облечки респираторните симптоми.
Действа детоксикиращо на черния дроб
Добавен в малки количества в ежедневното ни меню или приеман под формата на чай,
копърът има детокс ефект върху
чернодробната функция.
Влияе добре при сърдечно-съдови заболявания
Копърът поддържа здравословните нива на холестерола, помага за балансиране на съдържанието на сол в организма и има диуритичен ефект. Това спомага за овладяване на хипертонията, а от там и на цялостното здраве на
сърцето.
Има антимикробно и антиоксидантно действие
Със своето антибактериално действие,
копърът може да ви предпази и от различни инфекции, например на
пикочните пътища или стафилококови инфекции. Има антигъбично действие и помага при кожни инфекции, а също се бори с различни видове бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Тъй като има антиоксидантно действие,
копърът влияе благоприятно при
диабет като помага за понижаването нивата на кръвната захар и се бори с оксидативния стрес на клетките.
Има мощни противовъзпалителни свойства
Известно е, че неконтролираното хронично възпаление може да причини заболяване и дисфункция на органите. Това се наблюдава при заболявания като рак, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания, астма, Алцхаймер и диабет. Благодарение на компоненти като транс-анетол и лимонен,
копърът влияе противовъзпалително на тялото.
Облекчава менструални болки и дискомфорт
Копърът влияе изключително благотворно при болезнените спазми по време на менструацията, от които се оплакват някои жени. Фитоестрогените в
копъра облекчават
менструалните болки, имитирайки действието на женския хормон естроген в тялото.
Спомага за увеличаване количеството на кърмата
Съдържащият се анетол в
копъра, влияе на хормоните, които участват в произвеждането на мляко, така повишава отделянето на по-голямо количество
кърма.
Помага на кожата да изглежда по-млада
Доказано е, че екстракът от
семената на копъра намалява фините бръчки, овлажнява кожата и подобрява еластичността и. Наличието на флавоноиди и полифеноли в състава на
копъра му придават мощни антиоксидантни свойства и спомагат за неговия подмладяващ ефект.
Розмаринът подобрява паметта и мозъчните способности
Въпреки многобройните
лечебни свойства на копъра, той може да предизвика алергична реакция при някои хора. Ако сте алергични към някои растения от семейство Сенникови (например морков, целина и др.), е препоръчително да проверите своята толерантност към
копър, преди да го добавите към менюто си. Препоръчително е да не се прекалява с употребата му и да се използва в умерени количества, а ако приемате някакви лекарства или сте бременна, най-добре да се консултирате с Вашия лекуващ лекар преди да наблегнете на редовната употреба на
копъра под формата на чай или екстракт от семена.