До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво е САМе и как влияе при различните заболявания

Какво е САМе и как влияе при различните заболявания
Хората, които страдат от остеоартрит или депресия, най-вероятно вече знаят какви здравословни проблеми водят те след себе си – повишаване на теглото, нарушения на съня и хронична болка.

Четири скрити признака на депресия

Добавката САМе, известна още като адеметионин или S-аденозилметионин, може да помогне да се облекчат съпътстващите симптоми. САМe е синтетичната форма на съединение, което се произвежда по естествен път в човешкия организъм от метионин (незаменима аминокиселина) и аденозин трифосфат (съединение, произвеждащо енергия).

Човек не може да си набави САМе чрез храната, която консумира, тъй като не се съдържа в хранителните продукти. При добро здраве тялото ни само си синтезира достатъчно количество от аминокиселината, но е възможно нивата и да се понижат при някои заболявания или при ниски нива на метионин, фолат или витамин В12. Когато нивата му са нормални, САМе подпомага производството на различни ензими и химикали в организма, за които е известно, че играят ключова роля в различни процеси в тялото.

Обикновено се използва при безпокойство, депресия, фибромиалгия, остеоартрит, холестаза и предменструален синдром (ПМС).

Смята се, че САМe подобрява умствената дейност, подобрява здравето на черния дроб, забавя процеса на стареене и помага на хората да се откажат от тютюнопушенето.

Ето какви са ползите от САМe за здравето, според проучванията:

При артроза

Изследванията показват, че САМe влияе благоприятно при лечение на остеоартрит на коляното или тазобедрената става, като облекчава болката и действа противовъзпалително.

При депресия

През 2016 г. учени правят анализ на осем клинични проучвания от предходни години, като сравняват САМе и антидепресантите имипрамин, дезипрамин или есциталопрам или плацебо.

Оказва се, че САМe превъзхожда плацебо, когато се използва с антидепресанти на селективен инхибитор на обратното поемане на серотонин (SSRI), но доказателствата се считат за нискокачествени. В сравнение с имипрамин, по-малко участници изпитват неблагоприятни ефекти при лечение с инжекционна форма на САМe. Когато се използва самостоятелно, САМe не се различава от плацебо или антидепресанти като имипрамин или есциталопрам.

В заключението си авторите на рецензията заявяват, че използването на SAMe за депресия трябва да бъде разследвано допълнително в по-големи и по-добре планирани проучвания „предвид липсата на висококачествени доказателства и невъзможността да се направят твърди заключения въз основа на тези доказателства“.

При фибромиалгия

През 2010 г в Journal of Complementary and Alternative Medicine е публикувано изследване на основата на 70 публикувани преди това клинични проучвания, които учените анализират и оценяват използването на различни видове допълнителни терапии за синдром на хронична умора и фибромиалгия. Заедно с магнезия, L-карнитина, акупунктурата и няколко вида медитационни практики, авторите на проучването посочват САМe сред терапиите с най-голям потенциал за по-нататъшни изследвания за тяхната ефективност срещу тези състояния.

При чернодробно заболяване

САМe може да подобри функцията на черния дроб при хора с хронично чернодробно заболяване, според изследователско проучване, публикувано в списанието PLoS One през 2015 г. Въпреки това, авторите също така установяват, че е възможно САМe да не проявява достатъчно полезно действие при лечението на определени чернодробни заболявания като вирусен хепатит и холестаза.

Какви са възможните странични ефекти

При употребата на САМе е възможно да възникнат незначителни странични ефекти, някои от които са гадене и проблеми при храносмилане. Ако приемете САМе в по-големи количества, е възможно да предизвика необичайно повишено настроение (мания). При някои хора също е възможно употребата на САМе да предизвика алергична реакция.

Кога да внимаваме с приема на САМе

При хора, страдащи от биполярно разстройство, синдром на Lesch-Nyhan, болест на Паркинсон или други здравословни състояния, е препоръчително САМе да се приема само под наблюдението на лекар специалист, тъй като това може да влоши симптомите на изброените заболявания.

Важно е да се отбележи, че съществуват рискове за взаимодействия, ако САМе се комбинира с лекарства или други добавки. Например, не трябва да приемате САМe в комбинация с антидепресанти, лекарства за кашлица, лекарства за диабет, леводопа (L-допа), L-триптофан, лекарства, които влияят на нивата на серотонин, жълт кантарион или други лекарства, освен ако не сте под непрекъснато лекарско наблюдение в болнично заведение.

Ако Ви предстои планирана операция е препоръчително да преустановите приема на САМе поне 2 седмици преди датата.

Не е установено дали е безопасно да се приема САМе от деца, бременни или кърмещи жени, както и от хора с бъбречно или чернодробно заболяване.

Как да съхраним здравето на черния дроб?

Ако страдате от някакво заболяване или приемате други лекарства, преди прием се консултирайте с Вашия лекуващ лекар, за да обсъдите дали приемът на САМе е подходящ за Вас.

Имайте предвид, че САМe не трябва да се използва като заместител на стандартното лечение.

По материали от www.verywellhealth.com
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД