За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Как да съхраним здравето на черния дроб?
Как да съхраним здравето на черния дроб?
Черният дроб работи неуморно, изпълнявайки стотици функции в нашия организъм. Той помага за превръщането на храната в енергия и хранителни вещества. Филтрира токсините и ги разгражда, така че тялото да се отърве от тях.

​Заболяването на черния дроб често протича безсимптомно или с неясни симпоми като прекалена умора, болки в мускулите, сърбеж по кожата, подуване на корема, тъмна урина, дезориентация или пожълтяване на кожата и очите.

Най-честите чернодробни заболявания се причиняват от вирусите на Хепатит А,В и С, но могат да бъдат причинени и от неинфекциозни причинители, като наркотици, затлъстяване, алкохолизъм.

Дълготрайното увреждане на черния дроб може да доведе до цироза. Тя е необратим процес и уврежда нормалната функция на черния дроб и е най-честата причина за развитието на рак.

Установяването на чернодробно заболяване става чрез изследвания на кръвта. При всички случаи на съмнение е желателно да се обърнете към личния си лекар. Направете  работата на най-големия вътрешен орган по-лека, а себе си – по здрави, с една балансирана диета с пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Основният враг на възпалението са антиоксидантите. Получете ги от листните зеленчуци, като кейл, спанак, марули. Освен антиоксиданти, те ще ви осигурят и голямо количество фибри.

Друг мощен антиоксидант е любимият червен грейпфрут. Той предпазва клетките и намалява възпалението. Бъдете, обаче, внимателни с консумацията му, ако приемате лекарства за високо кръвно, висок холестерол и депресия.

Известно е, че богатите на фибри храни правят чудеса за организма ни, регулирайки нивата на кръвната захар, намалявайки риска от коронарна болест на сърцето, инсулт, хипертония, диабет, затлъстяване и други. Някои от новите научни изследвания показват, че фибрите играят съществена роля в ентерохепаталната циркулация. Тази система включва червата и черния дроб и има ключова задача да изчисти всички мастноразтворими отпадъци от кръвта. Диетата с ниско съдържание на фибри може да доведе до повишаване на токсичността в целия организъм. оптихепан слимОвесена каша със сушени плодове и сурови ядки е добро начало на деня. Ябълки, банани, портокали, стафиди са плодове с високо съдържание на фибри и могат да помогнат на хората с мастно заболяване на черния дроб или за хора с наднормено тегло. Не белете ябълката, преди да я консумирате,  защото повечето фибри се съдържат в обелката.

Черният ви дроб се нуждае от протеини, но не и от мазнини. Пилешки гърди на грил или на фурна са добър начин да му ги подсигурите. От две до четири порции сьомга седмично, освен протеини, ще му осигурят и Омега-3 мастни киселини, които могат да понижат холестерола и да намалят възпалението. Протеини може да получите и от бобовите храни.

Сутрешният ви навик да пиете кафе, според учените, намалява риска от рак на черен дроб,  подпомага за забавяне на състояния като цироза, чернодробна фиброза и други.

Пийте повече вода. 73% от черния дроб е вода, не оставяйте тялото си дехидратирано.

 „Прочистване“ на черния дроб може да ви звучи като добра идея, но няма доказателства, че специална диета за няколко дни ще извлече токсините от черния ви дроб. Реалната здравословна промяна ще дойде чрез промените в ежедневната диета и начин на живот. Разбира се, специалните „детокс“ чайове и хранителни добавки, като Оптихепан Слим, ще подпомогнат работата на черния ви дроб. Оптимално подбраната комбинация от естествени съставки като холин, екстракт от бял трън, черен пипер и куркума могат да помогнат в борбата с лошия метаболизъм,  да очистят организма ни, а защо не и в борбата с отслабването.