Помните ли чехословашкото детско анимационно филмче за две палави зайчета „Приказки под
шипковия храст“? След като се налудуват вечер те си лягаха на безопасно място под бодлите
шипката.
Чаят – напитката с лимон за здраве през всички сезони
Шипката присъства във фолклора на много народи, включително и в нашите традиционни народностни представи и се използва в различни обредни практики. Причината е че с природните си свойства, тази
билка се счита за здраво, жилаво плодно дърво, чиито бодли могат да предпазват.
Обикновената шипка (
Rosa canina) е вид диворастяща роза, която расте в горите, край реки, в равнини и планини до 2000 m надморска височина из цяла България, но се среща и в Северозападна Африка и Западна Азия, също така е пренесена и в Северна Америка.
Най-често се използват
плодовете на шипката, които природата е превърнала в своеобразен склад за витамини. Плодът е характерен с високото си съдържание на витамин C и по това няма аналог сред другите растения.
Шипковият плод е богат и на каротин, ликопен, пектин, вит. B1 и B2, както и от витамините PP и K.
Семената на шипката съдържат голямо количество витамин E, както и минерални соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така
шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци поради богатия си състав от минерали и елементи като калий,
магнезий, натрий, калций и фосфор.
Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции
Билкарите неслучайно я наричат
царицата на билките, а предците ни са смятали, че това растение има чудодейна сила. Уникалната комбинация от
витамин С и останалите съставки в
плодовете на шипката я правят приложима в народната медицина от векове.
Тя стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Именно затова се препоръчва на болни от
диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози.
В традиционната българска медицина
плодовете от шипка се използват като високовитаминен източник, за повишаване защитните сили на организма, като помага успешно да се пребори с инфекциите, особено в късна есен, зимата и ранна пролет.
Чаят от шипка е изключително популярен и помага за по-бързото възстановяване при боледуване, а в периодите на
грип и настинка укрепва имунитета.
Смята се, че като
билка,
шипката е особено полезна за нормалната функция на
сърцето и кръвоносната система. Благодарение на високото съдържание на пектини и танини, народната медицина препоръчва
шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.
Любопитен факт е че
плодовете на шипката имат силно бактерицидно действие и участват в състава на редица медицински продукти за лечение на кожни заболявания.
Шипковият плод може да се консумира в прясно състояние, но най-често се използва за приготвяне на шипков мармалад,
билков чай, сироп от шипка и шипково вино. Най-добрият начин да се съхранят всички
полезни свойства на растението е като се консервира или като се изсушат плодовете и листата.
Независимо от многобройните лечебни ползи, които носи
шипката, не бива да прекалявате с консумацията на плодовете и. Поради високото съдържание на витамин С в тях е възможно да възникнат някои странични ефекти като главоболие, световъртеж,
диария, стомашни спазми, гадене и киселини, но това може да се случи, ако хапвате над 100 грама
шипков плод на ден, което е огромно количество.
Защо мъжете боледуват по-драматично от настинка и грип?
И още нещо – тъй като
шипката повишава
кръвосъсирването, бъдете внимателни с нея, ако страдате от тромбофлебит и сърдечна недостатъчност.