За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Защо мъжете боледуват по-драматично от настинка и грип?

Защо мъжете боледуват по-драматично от настинка и грип?
Вероятно почти всяка жена се е сблъсквала с мъж, който още при първата кихавица и най-лекото покачване на температурата се жалва, че вече вижда своя край. За представителките на нежния пол, които обикновено боледуват на крак и не могат да си позволят абдикация от ежедневните лични и служебни отговорности, това обикновено звучи нелепо, смешно и дори дразнещо.

Но проучвания, проведени от лекари в Канада, Китай и Америка, хвърлят нова светлина върху този феномен, който дори си има наименование – „мъжки грип”.

Какво сочат резултатите?

Оказва се, че симптомите на респираторните инфекции в действителност се усещат по-силно от мъжете отколкото от жените. Според специалистите има толкова много физиологични разлики между двата пола, че е напълно логично техните представители да реагират по различен начин спрямо вирусите на настинките и грипа. Анализите на въпросните проучвания показали, че мъжете имат по-слаба имунна система от жените, особено когато се касае за респираторна вирусна инфекция. Те са по-податливи към тях, симптомите протичат по-тежко и могат да продължат по-дълго. Освен това рискът от хоспитализация и летален край вследствие на грип бил по-висок при силния пол. Пръст в това имат до голяма степен различните хормони.

Високите нива на тестостерон при мъжете  значително отслабват имунитета, имунната реакция след атака на вирусни или бактериални нашественици е доста по-слаба. При жените е точно обратното – по-високото ниво на естроген помага за по-добър имунен отговор и може да предотврати пълната изява на симптомите. 

Може ли да надхитрим природата?

Въпреки неоспоримите различия между половете и произтичащите от тях разминавания в силата и тежестта на боледуването, все пак има някои златни правила, които е добре да спазваме, независимо дали сме мъж или жена. Те ще помогнат за значително по-лекото протичане на вирусната инфекция и ще намалят риска от настъпване на усложнения.

Почивка. Когато сме болни, тялото работи много активно, за да се пребори с инфекцията. В такива моменти то се нуждае от много повече енергия от обикновено. Затова почивката трябва да бъде най-важният ни приоритет. Да останем вкъщи, докато се почувстваме по-добре. И повече сън, който ще даде възможност на тялото да натрупа сили и да възстанови по-бързо щетите, нанесени от вируса.

Повече течности. Те са важни за преборването на хремата и отпушването на носа. Също така предотвратяват главоболието и умората, причинени от обезводняването. Избягвайте кафето и кофеиновите напитки, алкохола, които могат да дехидратират организма.

Горещ душ. Топлата вода ще релаксира тялото и ще отпусне болезнените мускули. А вдишването на парата помага за овлажняването на носната лигавица и дращещото гърло, както и за отпушване на носа.

Гаргара със солена вода. Много добър начин за успокояване на болезненото и възпалено гърло. Солената вода намалява отока на лигавицата и секрецията на слуз. Освен това солта убива бактериите, полепнали по гърлото.

Мед. Освен че има антимикробно действие, той ще успокои и кашлицата. Според едно изследване децата, които изяждали по половин супена лъжица мед преди лягане по време на боледуване, спели много по-спокойно и кашляли значително по-малко от децата, които получавали плацебо. Тук е важно да припомним, че даването на мед на деца под 1 година може да бъде много опасно и дори животозастрашаващо.

Хомеопатични лекарства. За да преминем възможно най-леко и безобидно през болестта, е много важно да асистираме на имунната система да се справи по най-добрия начин с причинителя на инфекцията. Точно това прави хомеопатичното лекарство Инфлуцид, което многократно е доказало успешното си действие за профилактика и лечение на настинка и грип.

Ефектите и безопасността му са доказани в голям брой клинични изследвания.

Ефективно лекува симптомите – висока температура, кашлица, хрема, главоболие, втрисане, отпадналост, мускулни болки, намалява нуждата от прием на симптоматични лекарства и съкращава продължителността на боледуването. Има антивирусен ефект и засилва имунитета.

Още при първи симптоми на разболяване започнете приема на по 1-2 табл. Инфлуцид на всеки час, до 12 пъти дневно. След подобрение се продължава с 3х1 табл. Инфлуцид на ден поне още 1 седмица. Дозировката за деца е по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден, а след като състоянието се подобри – 3 пъти по 1 табл. дневно за още 7 дни.

За по-бързото овладяване на температурата е добре да комбинирате приема на Инфлуцид с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Под 38,5 градуса - Шуслерова сол №3 железен фосфат.

Тя е солта за първа помощ на имунната система и е незаменима при първи симптоми на инфекция. Приема се по 1 табл. на всеки 5-10 мин. до настъпване на подобрение. А с Шуслеров мехлем №3 се намазват гърдите и гърбът в областта на плешките 2-3 пъти дневно.

При температура над 38,5 градуса се редуват по 1 табл. от сол №5 калиев фосфат (има антисептично действие и дава енергия на организма) и №8 натриев хлорид (предпазва от дехидратация) през 5-10 мин. до овладяването й.

Само сега можете да си осигурите своя пакет за здраве в сезона на настинките и грипа на преференциална цена. Изрежете ваучера, намиращ се на тази страница и го покажете на касата на която и да е аптека от верига „Афиа”. Той Ви дава 15% отстъпка от цената при закупуването на 1 бр. Инфлуцид и 1 бр. Шуслерова сол №3 (опаковка от 80 табл.).
 
Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Искате ли да мъжете да ви смятат за интересна и мистериозна? Ето няколко съвета и стратегии как да постигнете това Подробно
Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Ако страдате от алергии, особено през пролетта, научете повече за алергичните реакции и какво да правим при проявени симптоми Подробно
Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Вижте кои дни през месец април не са добри за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Специално за вас - месечен хороскоп за Април от Марги Паскалева...Вижте какво вещаят звездите за различните зодии Подробно
Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Колкото по-често се смеете, толкова по-лесно ще преминете през трудностите на живота. Вижте за какво е полезен смехът Подробно
Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Ако ви сърбят ходилата, доста вероятно е да имате гъбички по кожата. Вижте как можете да излекувате микозата Подробно