До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Опасно ли е скърцането със зъби нощем по време на сън?

Опасно ли е скърцането със зъби нощем по време на сън?
Скърцането със зъби, наречено „бруксизъм“, е нещо доста често. По данните повтарящите се, неволеви движения на челюстната мускулатура засягат до 16% от хората. Някои хора стискат зъби през деня, но повечето го правят нощем, без дори да осъзнават, че го правят.

10 грешки при миенето на зъби

Съществуват различни обяснения за появата на това „явление“, но най-често се свързва със стрес или дисбаланс на захапката. „Скърцането със зъби е начинът на тялото да се справи със стреса“, казва специалистите. „По този начин в мозъка се освобождават ендорфини, които го карат да се чувства добре.“

Колко лошо е скърцането със зъби всъщност?

Скърцането със зъби обикновено не е чак толкова голям проблем освен в някои екстремни случаи. Последните са редки и не се случват на всеки. Ако скърцате със зъби от време на време, може никога да не развиете зъбни усложнения. Дори не всички, при които скърцането се случва редовно, са заплашени от зъбни протези. В някои случаи обаче то води до износване на зъбите, счупване на зъб, загуба на кост около зъбния корен, понякога загуба на зъби, загуба на емайл. Стискането на зъбите може да доведе още до болки в ставите около челюстите, както и до мигрена.

Повечето зъболекари препоръчват индивидуални нощни протектори, с които спите и по този начин предпазват зъбите си от увреда. Ако бруксизмът ви се дължи на проблем със захапката, корекцията й би могла да го реши.
Съществуват и други методи за справяне със скърцането със зъби, сред които поставяне на ботокс, когнитивно поведенческа терапия, хипноза, де-стрес.

Факти за сънищата, които не знаехте досега

Макар и скърцането със зъби за повечето хора да не представлява сериозен проблем, не е препоръчително да го игнорирате. Споделете с вашия лекар и намерете най-подходящото за вас лечение.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД