Коледен магазин

10 грешки при миенето на зъби

Миенето на зъбите е ежедневен навик, за който рядко се замисляме. Според стоматолозите хората допускат най-често 10 грешки, които могат да доведат до натрупване на плака и заболявания на венците.


1.Не се използва правилна четка за зъби

Препоръчва се използването на четка за зъби със малък до среден размер с удобна за хващане дръжка. В зависимост от предпочитанията ви  можете да изберете електрическа или обикновена. Можете да се консултирате и със стоматолога си да ви помогне във вземането на решение.


2. Не сте избрали четка с подходящ за вас косъм .

На някои четки за зъби  космите са разположени под ъгъл, а на други са прави. Изборът зависи от начина, по който държите четката докато си миете зъбите. Препоръчват се четки с  мек до средно твърд косъм и изчеткваща повърхност с овална или кръгла форма. Косъмът трябва да бъде достатъчно твърд за да премахва плаката, но не толкова, че да увреди емайла на зъбите и венците.


3. Не миете зъбите си достатъчно често или достатъчно дълго.

Зъбите трябва да се почистват поне 2 пъти на ден, като особено важно е измиването вечер преди лягане. Ако се консумират сладки храни и напитки, зъбите трябва да се почистват по- често. Обикновено 2 минути измиване на зъбите са достатъчни за отстраняване на плаката.


4. Миете зъбите си твърде често или прекалено интензивно.

 Да миете зъбите си до 3 пъти на ден е чудесно, но повече от 4 пъти на ден прилича на натрапчивост. Прекомерното миене може да нарани корена на зъба и да предизвика дразнене на венците. Интензивното търкане  може да доведе до ерозия на зъбния емайл. Правилното е зъбите да се мият внимателно в продължение на 2-3 минути.


5. Не изчетквате зъбите си правилно.

Стоматолозите препоръчват:

- Поставете главата на четката върху зъбите  под наклон 45 градуса спрямо линията на венците

- Движете четката с малки кръгови движения по няколко пъти върху повърхността на всеки зъб

- Изчеткайте външната повърхност на горните и долни зъби като поддържате четката под правилен егъл.

- Изчеткайте вътрешните повърхности на всички зъби по същия начин.

- Обърнете особено внимание на дъвкателната повърхност на кътните зъби

- За почистване на вътрешните поръхности на предните зъби наклонете четката вертикално и направете няколко малки кръгови движения с предната част на четката.


6. Започвате миенето на зъбите си винаги от едно и също място.

Много хора започват миенето на зъбите си от едно и също място . Добре е да се започва от различни места, така че не винаги едни и същи участъци да са оставени за накрая.


7. Пропускате да измиете вътрешната част на зъбите си.

Някои хора забравят да измиват вътрешната повърхност на зъбите,  до която езикът се притиска. Според зъболекарите най често зъбна плака се открива  точно на вътрешната повърхност на предните зъби.


8. Не почиствате четката си за зъби след употреба.

Бактериите могат да се развиват върху космите на непочистената четка за зъби. По този начин при следващото измиване връщате старите бактерии отново в устата. Почистването на четката за зъби спомага и за отстраняване на остатъците от пастата за зъби.


9. Не оставяте четката за зъби да изсъхне.

Ако четката ви за зъби е постоянно влажна тя ще задържа повече бактерии. Можете да използвате 2 четки, така едната ще бъде винаги суха.


10.Четката за зъби не се сменя достатъчно често.

Стоматолозите препоръчват смяна на четката за зъби на всеки 2 или 3 месеца.  Ако визуално преценявате, че има нарушения в космите трябва да я смените по-рано.

Продукти за устна хигиена. Разгледайте промоционалните ни предложения.