До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ако имате диабет, внимавайте за следните усложнения

Ако имате диабет, внимавайте за следните усложнения
Диабетът е широко разпространено заболяване, което може да ви направи по-податливи към определени здравословни проблеми. Високите нива на кръвна захар в организма ви за по-продължително време могат сериозно да увредят вашите кръвоносни съдове. А лошото състояние на кръвоносните съдове затруднява кръвообращението в тялото, което пък води след себе си други нарушения на здравето ви.

Най-лошите храни, които можете да изберете, ако страдате от диабет

Често при диабет едно усложнение може да влоши друго заболяване или да доведе до такова. Например, много хора с диабет имат и високо кръвно налягане, което от своя страна води до влошаване на очните и бъбречните заболявания. Също диабетът понижава HDL или „добрия“ холестерол и да повишава триглицеридите) и LDL („лошия“) холестерол. Тези промени могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт. А при хора с диабет, които са пушачи, съществува двойно по-висок риск от възникване на сърдечни заболявания.

Нека разгледаме по-подробно всяко усложнение, което би могло да настъпи вследствие на диабета, за да знаете как правилно да управлявате нивата на кръвната си захар. Имайте предвид, че тези проблеми могат да засегнат както хора с диабет тип 1, така и тези с диабет тип 2.

Сърдечно-съдови заболявания

Ако не можете да контролирате нивата на кръвната си захар и те непрекъснато са високи, това може да причини увреждане на стените на артериите ви. Те стават по-склонни към образуване на мастни натрупвания, което също може да повиши риска от сърдечни пристъпи. При диабет много често хората страдат и от повишено кръвно налягане, както и по-високи нива на холестерол – това също са два от рисковите фактори за сърдечно-съдови проблеми.

Слепота и други проблеми с очите

Промените в нивата на кръвната захар често води до някои очни усложнения като замъглено зрение, възпаление на лещата (ранна катаракта), увреждане на зрителния нерв поради повишено налягане в окото (глаукома), както и запушване или увреждане на кръвоносните съдове в ретината (диабетна ретинопатия).

Бъбречни заболявания

Нарушения на бъбречната функция може да настъпи и поради увреждане на нервите и малките кръвоносни съдове. Ранните признаци на този проблем са повишаване на теглото, често уриниране през нощта, високо кръвно налягане и подуване на глезените. На по-късен етап от усложнението може да се наблюдават загуба на апетит, гадене, повръщане, умора, сърбеж и мускулни крампи.


Невропатия

Неконтролираният диабет може да причини изтръпване или пареща болка от пръстите нагоре по краката, рани по краката, както и по-тежка форма на увреждане на нервите на крайниците, наречена периферна невропатия. Невропатията може да доведе до загуба на координация, остра пронизваща болка в засегнатите крайници, както и мускулна слабост.

Кожни проблеми

Понякога кожните проблеми всъщност могат да бъдат предупредителен знак за диабет. По-често срещани усложнения са бактериални инфекции като циреи, инфекция на жлезите на клепача, на космените фоликули, както и различни инфекции (гъбични, вагинални) и сърбеж по кожата, вследствие на нарушено кръвообращение.

Диабетна кетоацидоза

Поради липсата на достатъчно инсулин, тялото на хората с диабет използва мазнините като източник на енергия вместо глюкоза, при което в урината и кръвта им се натрупват химикали, наречени кетони. Този процес се нарича диабетна кетоацидоза. Това състояние е опасно и определено изисква намесата на бърза медицинска помощ. Диабетната кетоацидоза се среща обикновено при хора с диабет тип 1 и доста по-рядко може да се развие при тези с диабет тип 2.

Храносмилателни проблеми

При диабет храната преминава значително по-бавно от стомаха към червата, а понякога може дори да спре да се движи. Това се дължи на увреждане на блуждаещия нерв, който е отговорен за стимулиране на мускулните контракции, отговарящи за движението на храната през стомашно-чревния тракт. Това състояние може да причини загуба на апетит, чувство на ситост след малко ядене, гадене, киселинен рефлукс, повръщане, подуване на корема и болки в стомаха.


Хиперосмоларен хипергликемичен некетотичен синдром

Хиперосмоларен хипергликемичен некетотичен синдром (ХХНС) е опасно състояние, което може да се появи при хора с диабет неконтролиран диабет тип 2, а понякога и с диабет тип 1. Възниква тогава, когато нивата на глюкозата достигнат доста високи стойности и човекът е силно дехидратиран. Най-честият симптом е силна жажда и често уриниране, тъй като тялото се опитва да се изчисти от излишната захар. Ако не се реагира навреме, състоянието може да причини гърчове, кома и даже да бъде смъртоносно. Добре е да се има предвид, че по-възрастните хора са по-предразположени към ХХНС.

Как можем да контролираме диабета

Има начини да контролирате диабета си и да намалите или избегнете усложненията. Ето някои от тях:

- Яжте разнообразни здравословни храни, за да поддържате стабилни нива кръвна захар. Това са пълнозърнести храни, храни с високо съдържание на фибри, протеини, пресни зеленчуци, ядки и семена. Намалете приема на мазнини и сол, за да контролирате нивата на холестерола и кръвното си налягане.

- Избягвайте приема на алкохол.

- Ако имате наднормено тегло, опитайте се да отслабнете малко. Това ще помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и на холестерола.

- Правете упражнения с умерена интензивност ежедневно в продължение на 30 минути.

- Откажете цигарите. Тютюнопушенето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.

Как диабетът влияе върху здравето на очите?

Освен всичко изброено по-горе, редовно изследвайте нивата на кръвната захар, кръвното налягане, холестерола, триглицеридите. Поддържайте здравето на бъбреците, устната кухина и на очите. Ако все пак забележите, че симптомите се влошават, задължително се консултирайте с медицински специалист, за да изберете най-добрият начин за справяне с усложненията при диабет.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД