-20% за всяко мултифункционално сухо масло NUXE Huile Prodigieuse 100 ml + комплимент душ-олио или душ-гел 100мл 
promotions

Моето здраво тяло: Упражнения за уморени очи

Моето здраво тяло: Упражнения за уморени очи
Учените твърдят, че 80% от цялата информация за обкръжаващия ни свят, получаваме чрез очите. Това е огромно натоварване за този чувствителен орган. Умората на очите е израз на общата умора на тялото. Като всеки орган, очите се нуждаят от почивка – а тя е отпускане на психиката, упражнения за очите и сън. Така очите се самовъзстановяват и лекуват.

Упражнения при болки във врата

Упражненията за очи, когато се изпълняват редовно, могат дори да подобрят зрението и да намалят съществуващия диоптър. В този комплекс са подбрани упражнения, които са подходящи за изпълнение дори и в офиса и отнемат не повече от 7 минути.

Упражнение 1 – Застанете в удобна поза (седеж или стоеж) и изправете гърба. Дишайте през носа бавно и дълбоко. Започнете леко да масажирате челото с малки кръгови движения от средата към слепоочията с пръстите на двете ръце. Не натискайте прекалено; обходете цялото чело, включително и линията на косата. Продължете масажа и на клепачите, като ги обработвате само с възглавничката на безименния пръст. Посоката е от вътрешния ъгъл на окото по целия клепач, после по долния клепач и отново до вътрешния ъгъл на окото. Натиска е съвсем внимателен; направете 6-7 повторения.

Упражнение 2 – От същата позиция започнете бързо да отваряте и затваряте клепачи без да ги напрягате. Мигайте 30 секунди, след това затворете очи и отпуснете мускулите им. Починете около минута по този начин.

Упражнение 3 – С изправен гръб и без да движите главата, започнете да вдигате поглед нагоре, колкото е възможно, после надолу, наляво и надясно. Повторете 3-4 пъти. Задържайте по 2-3 секунди на посока, като се стараете да усетите напрягане на очните мускули при всяко движение. Дишайте равномерно.

Упражнение 4 – Направете същото упражнение, но този път движете погледа под формата на буква „Z“. Първо в горен ляв ъгъл, после горен десен, долен ляв и долен десен ъгъл. Задържайте по 3-4 секунди на посока. Повторете 2 пъти, като втория път обърнете огледално буквата „Z“.

Упражнение 5 – Насочете погледа напред. След това спуснете поглед надолу и от тази изходна точка опишете 7 кръга с максимално голям радиус по посока на часовниковата стрелка. Движенията са плавни, главата е неподвижна. Сменете посоката и повторете още 7 пъти, след което повторете Упражнение 2.

Упражнение 6 – Затворете очи и започнете да описвате вертикална осморка под затворените клепачи. Повторете бавно 4-5 пъти и сменете посоката. Поддържайте гърба прав и дишането равномерно.

Упражнение 7 – Закрийте с ръка едното око, без да го притискате. Вдигнете палеца на другата ръка на височината на очите с изпънат лакът. Местете погледа от върха на носа, после към върха на палеца, после към точка в пространството пред вас, после отново върха на носа. Старайте се да виждате ясен образ, преди да преместите погледа. Повторете 10 пъти, после отново и с другото око.

Терапевтични упражнения, облекчаващи болки в ставите

Упражнение 8 – Потрийте енергично длани една в друга, докато се затоплят. Поставете ги върху затворените клепачи без да ги докосвате. Пръстите трябва да се разположат едни върху други на челото. Изолирайте отвсякъде проникването на светлина към очите и се опитайте да се съсредоточите в тъмнината пред очите си. Поддържайте ръцете отпуснати, а гърба – прав.

Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога, с любезното съдействие на NatuRali Coffee & Yoga, гр.Бургас, к-кс Лазур, ул.Копривщица № 21
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения