До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Безплатни лекарства за пациенти с Ковид от днес

Безплатни лекарства за пациенти с Ковид от днес
Безплатни лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, които са на домашно лечение – съобщи вчера Министерството на здравеопазването.

Новата методика за борба с Covid-19 влиза в сила от днес, 17 септември. Осигурена е възможност да им бъдат извършвани клиничен преглед, лабораторни изследвания и рентгенови снимки. Условието да е посетят избрана Ковид зона за доболнична помощ в страната.

Кои са най-честите симптоми на Делта КОВИД варианта

За първи път от началото на пандемията, лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия, ще се заплаща от НЗОК.

Лекарствата, които ще се отпускат безплатно на преминалите през Covid зоните пациенти с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

В списъка с безплатни лекарства са включени Cefuroxime (Аксеф, Ксоримакс, Зинат), Azithromycin (Азакс, Сумамед), Levofloxacin (Лефлокс, Левокса, Таваник), Enoxaparin (Клексан), Nadroparin (Фраксипарин), Bromhexine (Бромхексин), Budesonide - Inhalation powder (Буденофалк, Пулмикорт), Dexamethasone (Преднизолон F, Дексаметазон Крка) и Clopidogrel (Клопидогрел, Егитромб, Глопенел, Калдера, ПлакЕкс, Тромбекс).

До момента са разкрити 46 Ковид зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус, като в тях работят лекар и медицинска сестра от съответния медицински център или ДКЦ.

Диагностично-консултативните и Медицинските центрове, в които има разкрити Ковид зони, ще бъдат подпомогнати от Министерството на здравеопазването с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат също и пулсоксиметри, които ще се дават на пациентите в средно тежко състояние, за да могат да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Идеята за разкриването на допълнителни Covid зони цели да се осигури възможно най-добро лечение и доболнична помощ на пациенти с коронавирусна инфекция, което от своя страна ще намали натискът към болниците и личните лекари.

Опасна ли е социалната изолация за здравето

Ковид зоните ще преглеждат безплатно както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени пациенти с доказани симптоми на Covid или съмнения за такива. Няма да е необходимо направление от личен лекар.

Очаква се до няколко седмици броят на подобни Ковид зони към ДКЦ и Медицинските центрове, които работят с НЗОК, да достигне поне 150.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД