До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Кои са най-честите симптоми на Делта КОВИД варианта

Кои са най-честите симптоми на Делта КОВИД варианта
Живеем в КОВИД свят повече от осемнайсет месеца и както всичко друго, вирусът също се променя, а с това и симптомите на инфекцията с него.

Новите данни предполагат, че хората, заразени с Делта варианта, страдат от симптоми, различни от онези, асоциирани с КОВИД в началото на пандемията.

Човешките организми са различни, а това определя и различията в имунните ни системи. Това значи, че един и същ вирус може да предизвика различни признаци и симптоми по различни пътища.

Как влияят витамин D и цинк в борбата с COVID-19

Признакът е нещо, което виждаме – например обрив. Симптомът се усеща – като болка в гърлото.

Начина, по който вирусът причинява болест, зависи от две ключови групи фактори:

– фактори от страна на вируса: скорост на възпроизвеждане, начин на предаване и т.н. Те се променят с еволюцията на вируса.

– фактори от страна на гостоприемника: те са специфични за индивида. Възраст, пол, приемани лекарства, начин на хранене, физическа активност, здраве, стрес и т.н.

Следователно, когато говорими за признаци и симптоми на вирусната инфекция, говорим за онези, които се срещат най-често.

Кои са най-честите признаци и симптоми на Делта КОВИД варианта?

С помощта на мобилно приложение за събиране на данни в областта на Великобритания е установено, че най-честите симптоми на КОВИД може би вече не са онези, които традиционно свързваме с вируса.

Данните не отчитат с кой КОВИД вариант са заразени участниците, но предвид това, че Делта е най-разпространен във Великобритания в момента, бихме могли да предположим, че отразените симптоми са предизвикани от Делта варианта.

Докато високата температура и кашлицата винаги са били чести КОВИД симптоми, а главоболието и болките в гърлото се срещат при доста от хората, течащият нос рядко беше споменаван в по-ранните анализи. Междувременно, загубата на обоняние, което беше доста чест симптом първоначално, сега отива чак на девета позиция.

Има няколко причини за промяна на симптомите. От една страна първоначалните данни идват предимно от болнични пациенти, които се предполага, че са по-тежко болни. А предвид ускореното ваксиниране сред напредналите възрастови групи, по-голямата част от текущите заболели са млади и при тях болестта протича с по-лека симптоматика. Друга причина може да се крие във вирусните фактори на Делта варианта.

Докато все още предстои да проучваме Делта варианта, тази нова информация е важна, защото може да сбъркаме КОВИД случай със сезонна настинка течащ нос и болно гърло.

Ваксинацията променя ли симптомите?

Макар че новите вирусни варианти могат да компрометират ефективността на ваксините, наличните ваксини – Пфайзер, Модерна и АстраЗенека - изглежда предлагат добра защита срещу Ковид–19 след две дози. 

Ваксините осигуряват над 90% защита срещу тежка инфекция и необходимост от болнично лечение. В някои случаи заразяване се случва въпреки ваксинацията, но протичането е много по-леко, отколкото би било при липса на ваксинация.

Ваксините срещу Covid-19 – ключови факти

Продължават да се трупат данни, че Делта е по-инфекциозен в сравнение с оригиналните Ковид варианти, но трябва да отбележим и други фактори като сезонните промени, неглижирането на социалните мерки и ваксините.

Според учените Делта варианта представлява по-заразен КОВИД щам.

Всичко това показва, че войната с КОВИД не е приключила и всички имаме роля, която да изиграем. Спазвайте мерките, тествайте се и се ваксинирайте възможно най-скоро.

Източник: theconversation.com
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД