До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Опасна ли е социалната изолация за здравето

Опасна ли е социалната изолация за здравето
Проучване установява, че дългата изолация може да ни постави в риск от по-ранна смърт. Изследователите откриват връзка между редуцираните социални контакти и промени в психологическото благосъстояние и физическото здраве, които могат да скъсят продължителността на живота.

Коронавирус - ще скапе ли социалния ни живот?

Проучването, публикувано в списание „Trends in Cognitive Sciences“, идва насред пандемията от Ковид-19, която принуди милиони хора по света да прекарват дълго време у дома и да избягват социални събирания.

Учените отбелязват, че социалната изолацията е значителен фактор за риска от смърт, тъй като самотата повлиява негативно функцията на имунна система.

Хората в изолация е по-вероятно да имат слаба имунна система, което ги предразполага към болести и инфекции. Социалната изолация също така влошава паметта, хормоналния баланс, сивото и бялото мозъчно вещество, връзките в мозъка и неговите функции. Хората, които често се чувстват самотни, е по-вероятно да развият психологически проблеми.

Поддържането на социални отношения играе съществена роля в оцеляването.

„Ние сме социални създания. Социалните взаимодействия са в основата на възхода на човешката култура и цивилизация“ – казват изследователите. „От бебета до възрастни, връзките между хората са критични за оцеляването.“

Освен това, прекарването повече време в група, например спортни клубове и групи по други интереси, намалява риска от депресия с 25%.

Четири скрити признака на депресия

Ето защо продължителните периоди на социална изолация поради Ковид-19 биха могли да поставят много хора в риск, предупреждават изследователите.

Източник: Medical Daily
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД