До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

ХИРУРГЪТ КАЗА: Ингвинална херния

ХИРУРГЪТ КАЗА: Ингвинална херния
Дали за себе си, дали за съседа, или пък за някой съвсем непознат, всеки човек е чувал думата „херния“ неведнъж в живота си, за да е наясно, че това е здравословен проблем, но не всеки знае какво точно се крие зад тази диагноза.

Затова днес разглеждаме херниите на коремната стена с акцент върху един от най-разпространените видове хернии, на който хирурзите ежедневно се натъкват в практиката си, а именно ингвиналната херния.

Херния възниква, когато тъкани – коремни органи или части от тях, – излизат през слабо място в коремните мускули. Получава се издуване, което може да бъде болезнено, особено при кашляне, навеждане, повдигана на тежък предмет или напън. Трябва да отбележим обаче, че много хернии не причиняват болка. Ингвиналната херния се проявява като подуване или бучка в слабините, или увеличаване на скротума, което може да бъде болезнено или не. Бучката често се появява, когато вдигате тежест, и изчезва в легнало положение.

Причини за хроничната болка и как да се справим с нея

Ингвиналната херния се среща и при двата пола, но честотата е осем пъти по-висока при мъжете.

Хернията не случайно се смята за най – хирургичното заболяване. Възникнала веднъж, тя може само да се увеличава, а причинените от нея оплаквания да се влошават. Спонтанно или медикаментозно излекуване е на практика невъзможно – единственият начин за окончателно лечение е оперативен. Добрата новина е, че оперативното лечение на хернията е често извършвана хирургична процедура, като по данни само у нас всяка година се извършват приблизително 20000 интервенции на ингвинални хернии.

Защо възниква херния?

Коремната стена има естествени слаби зони. Херния може да се развие в тези, но и в други области вследствие силно напрежение върху коремната стена, стареене, увреди от различно естество, стар разрез или вродена слабост. Ингвиналната херния обикновено възниква, когато мастната тъкан или част от червата проникне в слабините в горната вътрешната част на бедрото. В случая се отваря слабо място в мускулатурата на коремната стена в област, наречена ингвинален канал. Всеки може да развие херния на всяка възраст. Повечето хернии при децата са вродени, докато при възрастните с годините тъканите и мускулатурата отслабват и създават предразполагащи фактори. Вродена слабост или физическо усилие от вдигане на тежко, продължителна кашлица, каквато е при пушачите, хроничен запек или проблеми при уриниране, или увеличена простата също могат да причинят повишаване на налягането в корема и отслабване на коремната стена. Бременността също може да отслаби коремните мускули и да причини повишено налягане в корема. Оперирана херния или наличие на предишна, дори предишната да е възникнала в детска възраст, повишава риска от развитие на друга херния.


Опасна ли е хернията?

Без хирургична намеса напрежението върху околните тъкани и тяхното отслабване с годините водят до увеличаване при повечето хернии с течение на времето. При мъжете големите хернии могат да се разпространят към тестисите, причинявайки болка и подуване. Ако част от коремен орган попадне в слабото място на коремната стена, това може да доведе до запушване на червата, силна болка, гадене, повръщане и невъзможност за движение на червата или преминаване на газове. Заклещената херния може да прекъсне притока на кръв към част от червото и да доведе до умиране на засегнатия участък и неговата некроза и спукване. Това е животозастрашаващо състояние и изисква незабавна лекарска намеса или дори операция.

Имам ли и аз херния?

Най – добре на този въпрос ще отговори лекар след обстоен преглед, но все пак има някои оплаквания, които могат да Ви алармират, че имате нужда от консултация със специалист-хирург. Тези оплаквания включват: издутина в областта на слабините, която става по-очевидна, когато сте изправени, особено при кашляне или напън, както и усещане за парене или болка в издатината; дискомфорт в зоната при стоене дълго време в изправено положение или след дълъг период на седене; тежест, слабост или плъзгащо усещане в слабините. Понякога болка и подуване около тестисите се среща, когато заклещено черво се спуска в скротума. Болката може да е внезапна и остра или тъпа и засилваща се към края на деня. Поява на силна продължителна болка, подутина, която не се прибира при натиск, зачервяване на кожата над нея, гадене и повръщане са признаци, при появата на които има голямата вероятност хернията да е заклещена.

Как да предотвратим появата на херния?

Не можете да предотвратите вродения дефект, който ви прави податливи на образуването на ингвинална херния, но можете да намалите натоварването на коремните мускули и тъкани, например, поддържайки здравословно тегло. Говорете с Вашия лекар за най-добрия план за упражнения и диета за Вас. Наблегнете на храни с високо съдържание на фибри. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни съдържат фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на запек и напрежение върху коремните мускули. Подхождайте към вдигането на тежки предмети с внимание. Ако трябва да повдигнете нещо тежко, винаги се навеждайте от коленете – не от кръста. Спрете пушенето – освен значителна роля, която имат в много сериозни заболявания, цигарите причиняват хронична кашлица, която може да доведе до или да влоши ингвиналната херния.

Всяка херния ли трябва да се оперира и какви са възможните методи за лечение?

Не всяка херния трябва да се оперира или поне не веднага. Малки хернии, непредизвикващи оплаквания, могат да се проследят във времето и за лечението им да се избере подходящ за пациента момент. Използването на херниален колан не лекува дефекта, използва се само когато има абсолютни противопоказания за хирургично лечение като увредено общо състояние на пациента, напреднала възраст или по – голям риск отколкото полза при оперативното лечение.


Оперативното лечение е два вида - конвенционална и лапароскопска херниопластика.

Конвенционална (отворена) херниопластика – прави се разрез 8 – 10 см в слабинната област, разрязва се кожа и подкожие и се достига до нивото на дефекта от предната му страна. Той може да бъде възстановен само със собствени тъкани или с поставяне на синтетична мрежа (херниално платно). Операцията може да бъде  извършена с местна или обща анестезия, като това е рутинна процедура и за нея рядко има противопоказания.

Лапароскопска херниопластика се осъществява през 3 малки разреза (0,5 - 1 см) на коремната стена, през които в коремната кухина се вкарват камера и работни инструменти. Методиката позволява оглед на цялата задна повърхност на коремната стена и всички зони, в които потенциално могат да се появят хернии. Достига се до задната част на херниалния дефект, който се обработва, и се поставя голямо синтетично платно.

Какви са предимствата на лапароскопската херниопластика?

Покриване на всички възможни херниални отвори в съответната половина; при двустранни хернии и двата дефекта могат да бъдат коригирани едновременно; при повторни хернии се работи в друг, анатомично непроменен от оперативна интервенция план; по-добър козметичен ефект; по-слаба следоперативна болка; по-кратък болничен престой; по-ранно възстановяване на обичайната физическа активност; по-ниска честота на раневи усложнения.

Естествени средства за поддържане на простатата в добро здраве

Само след обстоен преглед Вашият хирург може да определи дали сте  подходящ за лапароскопска хирургия. Процедурата може да бъде технически невъзможна при предходни големи коремни операции или при тежки заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система. Тя се препоръчва в случай на предходни неуспешни оперативни интервенции на съответната херния, при малки дефекти, двустранни дефекти, при спортисти, хора с професии, свързани с тежък физически труд, и при добре подбрани млади пациенти без придружаващи заболявания.

Със съдействието на Д-р Венцислав Крушарски, хирург
За консултации: 0887 38 66 80

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД