До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Причини за хроничната болка и как да се справим с нея

Причини за хроничната болка и как да се справим с нея
Всеки човек в даден момент е изпитвал болки. Болката представлява реакция на нервната система, чрез която при нараняване към мозъка се изпраща предупредителен сигнал. При нормални обстоятелства с течение на времето раната зараства и болката намалява. Когато болката се превърне в хронична, тялото продължава да изпраща сигнали за болка към мозъка, дори и когато травмата вече е излекувана. Това може да продължи от няколко седмици до години.

Болка във врата, схванат врат

Хроничната болка може да ограничи вашата мобилност и да намали вашата гъвкавост, сила и издръжливост. Тогава ежедневните задачи и занимания се превръщат в истинско предизвикателство за вас.

Хроничната болка се определя като болка, която продължава поне 12 седмици. Болката може да бъде остра или тъпа, причинявайки усещане за парене или болка в засегнатите области. Може да е продължителна или да прекъсва за определен период, да идва и да си отива без видима причина. Хронична болка може да се появи в почти всяка част на човешкото тяло, както и усещанията за болка могат да варират в различните части на тялото.

Някои от най-често срещаните видове хронична болка са главоболие, постоперативна болка, болка след травма, болки в кръста, болка при онкологични заболявания, болка при артрит, неврогенна болка (болка, причинена от увреждане на нервите), психогенна болка (болка, която не е причинена от заболяване, нараняване или увреждане на нервите).

Хроничната болка обикновено се причинява от първоначално нараняване, като изкълчване, травма на гърба или разтегнати мускули. Смята се, че хроничната болка се развива след увреждане на нервите. Увреждането на нервите прави болката по-интензивна и продължителна. В тези случаи лечението на основното нараняване може да не премахне хроничната болка.

Има случаи, обаче, в които хората изпитват хронична болка без предварително нараняване. Възможно е тази болка да е резултат от влошено общо здравословно състояние, като синдром на хроничната умора, ендометриоза, фибромиалгия, възпаление на червата, цистит и др. Хроничната болка може да засегне хора от всички възрасти, но най-често се среща при възрастни хора.

Как се лекува хроничната болка?

Основната цел на лечението е да се намали болката и да се увеличи мобилността. Това ви помага да се върнете към ежедневните си дейности без да изпитвате дискомфорт.

Тежестта и честотата на хроничната болка могат да се различават при отделните индивиди, затова лекарите разработват индивидуален план за управление на болката, който е специфичен за всеки човек.

Как да се справим с хроничната болка?

За хроничната болка няма лечение, но състоянието може да се управлява успешно. Важно е да се придържате към плана си за управление на болката, за да облекчите симптомите.

Физическата болка е свързана с емоционална болка, така че хроничната болка може да увеличи нивата на стрес. Изграждането на емоционални умения може да ви помогне да се справите с всеки стрес, свързан с вашето състояние. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите стреса:

- Погрижете се добре за тялото си – доброто хранене, достатъчно сън и редовните упражнения могат да поддържат тялото ви здраво и да намалят чувството на стрес.

- Продължете да вършите в ежедневните си задачи - можете да повишите настроението си и да намалите стреса, като участвате в дейности, които ви харесват или като общувате с приятели. Хроничната болка може да е същинско предизвикателство при изпълнението на определени задачи, но изолирането може да ви даде по-негативен поглед върху състоянието ви и да увеличи чувствителността ви към болката.

Редовните тренировки при артрит облекчават болката

- Потърсете подкрепа - приятелите, семейството и групи за подкрепа могат да ви помогнат и да ви предложат комфорт по време на трудни моменти. Независимо дали имате проблеми с изпълнението на ежедневните си задачи или просто се нуждаете от емоционална подкрепа, в такива моменти е добре да разчитате на близък приятел или любим човек.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД