До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Упражнения при функционална сколиоза в детска възраст

Упражнения при функционална сколиоза в детска възраст
Един от често срещаните и подценявани проблеми, свързани със здравето на децата, са гръбначните изкривявания. Освен че въздейства на емоционално ниво (създава чувство на потиснатост и притеснение у децата), неправилната позиция на гръбнака може да предизвика разместване, притискане и дисфункционалност на жизненоважни органи, сърдечни и дихателни заболявания, аномалии в нервната система, стомашно-чревния тракт и много други. Изключително важно е да забелязваме и при нужда да коригираме позицията на тялото при децата, особено в ранните тинейджърски години, когато часовете пред дигиталните устройства се увеличават за сметка на физическата активност. Ето за какво трябва да внимаваме:

Терапевтични упражнения, облекчаващи болки в ставите

Първи признаци на гръбначни изкривявания:
• прегърбване;
• асиметрия в раменете (в нормален стоеж едното рамо стои по-високо от другото)
• асиметрия в лопатките;
• асиметрия в талията;
• асиметрия в мускулите от двете страни на гръбначния стълб;
• криловидни (изпъкнали) лопатки;
• наклонен таз (странично или в предно-задна посока)

Както и за субективните оплаквания на детето:
• Честа болка в областта на гърба, врата, раменете, кръста;
• Намалена издържливост
• Болка при дълбоко вдишване
• Прекарване на часове в една и съща позиция

Този месец ще разгледаме по-конкретно сколиозата, като първо разграничим структурно фиксираното гръбначно изкривяване сколиоза (трайно изкривяване с наличие на деформация в прешлените) и неправилната сколиотична стойка (функционална сколиоза). В повечето случаи, когато се говори за подрастващи деца със сколиоза, всъщност става въпрос за неправилна сколиотична стойка, наричана още пресколиоза или функционална сколиоза. При тези случаи се цели възстановяване на правилното телодържание, укрепване на мускулния корсет и преодоляване на мускулния дисбаланс.

Упражненията в посочния комплекс са подходящи за пресколиоза, както и за профилактика. Ако имате съмнения относно вида на изкривяването на детето, потърсете мнението на специалист (рехабилитатор, кинезитерапевт), който ще персонализира и дозира упражненията спрямо конкретния случай, както и ще следи за правилното им изпълнение.

Упражнение 1 – Изпълнява се от тилен лег със свити колена. Стъпалата са на широчината на таза, пръстите сочат напред. Колената са над глезените и не се събират едно към друго. Правят се наклони с таза като се стягат и прибират коремните мускули, докато кръста се залепи на пода. Задържа се за 5 секунди с нормално дишане и таза се връща в изходна позиция. Прави се в 2 серии по 10 повторения.

Упражнение 2 – Изпълнява се от тилен лег. Ръцете са встрани от тялото, като китките са на нивото на раменете и насочени към пода. Краката са сгънати в коленете и стъпалата се повдигат от пода. С издишване краката се отпускат едновременно наляво, а главата надясно. Корема е отпуснат, раменете не се отделят от пода, а колената остават плътно едно над друго при отпускане встрани. Задържа се за 1-2 вдишвания, после се повтаря и в другата посока. Правят се по 3 повторения в посока.

Упражнение 3 – Изпълнява се от седеж като двата крака са сгънати отляво на седалището и поставени близо до тялото. Преплитат се пръстите на ръцете и се поставят на тила, без да се натиска главата напред. С издишване тялото се накланя наляво, като десния лакът се насочва нагоре към тавана, а левия – към пода. Погледът остава напред. С вдишване тялото се връща до изходна позиция. Краката се прехвърлят отдясно и се повтаря в другата посока. Повтаря се по 2-3 пъти в посока.

Упражнение 4 – Изпълнява се от колянна опора. Погледът е надолу, вратът – прав, а глезените за близо един до друг. С вдишване двата глезена се завъртат надясно, едновременно с това се завърта и главата, като се насочва ухото (не носа) към глезените. Остава се за 1-2 вдишвания и се повтаря в другата посока. Повтаря се по 2-3 пъти във всяка от трите позиции:

Позиция 4.1 - За гръдния дял на гръбначния стълб - Китките са под рамената.

Позиция 4.2 - За шийния дял - Лактите са под рамената.

Позиция 4.3 - За поясния дял - Китките се поставят върху стабилен предмет (йога блокчета, книги) на около 20-30 см от пода.

Упражнение 5 – Китките са под рамената, стъпалата са на пода, колената изпънати. Врата, целият гръб и таза са в една линия. Задържа се от 10 до 20 секунди, дишането е равномерно. След развиване на съответната издържливост, може да се достигне и до 50 секунди задържане в позата.

Упражнение 6 – Изпълнява се от лицев лег. С вдишване едновременно се повдигат главата, лявата ръка и десния крак. Задъжа се за 1-2 вдишвания. Отпочива се с тяло, отпуснато на пода за още 1-2 вдишвания и се повтаря с другата двойка ръка и крак. Правят се по 2-3 повторения в посока.

Упражнение 7 – Изпълява се от стоеж. Стъпалата са на широчината на таза, пръстите сочат напред. Коремът е стегнат, кръстът – без извивка. Ръцете се поставят в удобна позиция за пазене на баланс (насочени встрани, на кръста) и се повдига едното стъпало от пода със свито коляно. Задържа се за 1-2 вдишвания и се разменят краката. Двата крака се редуват по 5 пъти.

Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата

Упражнение 8 – Детска поза - сяда се на петите, с издишване корема се накланя към свитите крака, челото се поставя на пода, ръцете се отпускат пред или до тялото. В позата се остава до минута, като дишането се успокоява и тялото се отпуска напълно. Може да се използва като поза за почивка между упражненията, както и за завършване на комплекса.

Комплексът от упражнения е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастика и йога

С любезното съдействие на NatuRali Coffee & Yoga,
гр.Бургас, к-кс Лазур, ул.Копривщица № 21
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД