До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве?

Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве?
Казват, че смехът е здраве. Така е – доброто чувство за хумор и порция здравословен смях дневно могат да ви помогнат да се справите с натрупаното напрежение в трудни времена.

Смехът намалява усещането за болка, прави ни щастливи и дори може да увеличи имунитета ни. Позитивната психология посочва склонността към смях и чувството за хумор като една от 24-те основни силни страни, които човек може да притежава.

Смехът - като най-доброто лекарство

При бурен смях вие тренирате диафрагмата си, което ви позволява да поемате повече кислород въздух, стимулира белите ви дробове и намалявате напрежението в мускулите.

Ето някои от многото начини, по които смехът носи здраве на тялото ни:

Подобрява здравето на сърцето

Смехът подобрява функцията на кръвоносната система. Докато се смеете на весели събития, сърдечното ви здраве се подобрява, увеличава се сърдечната честота и се понижава кръвното налягане.

Намалява болката

Тъй като при смях се отделят ендорфини, той има опияняващ ефект и помага да се намали усещането за болка. Интересното е, че това се случва независимо от вашето настроение, което означава, че може да има положителен ефект, даже когато се чувствате отпаднали.

Подобрява съня и повишава имунитета

Изследванията показват, че когато се смеете от все сърце, това ви помага да подобрите качеството на съня си, както и засилва имунната система, което ви прави по-устойчиви на болести. Така без каквито и да било усилия, вие увеличавате защитните сили на организма си.

Намалява стреса

Когато сте под стрес, в тялото ви се отделя хормонът кортизол. От своя страна, високите нива на кортизол в организма влияят неблагоприятно на имунната система. Смехът спомага за намаляване нивата на кортизол, а от там и насочва вниманието ви от текущите проблеми към значително по-приятни емоции. Хуморът е начин да поставим всичко в перспектива и така да намалим страховете си. Това ни помага да се отдалечим от трудните неща, с които се сблъскваме, да погледнем проблемите от друг ъгъл, да видим възможност за преодоляването им. Ако се притеснявате от нещо или трябва да си простите грешката, която сте допуснали, можете да използвате хумора и смеха като механизъм за справяне с това.

Допринася за позитивна комуникация

Замисляли ли сте се, че ако отсрещният човек има чувство за хумор, ви е по-лесно да започнете разговор с него? Използването на хумор, особено по време на сложни разговори или разногласия, може да проправи пътя за по-добра дискусия. Той разсейва напрежението и отпуска другия човек. Споделянето на забавна история не само ще развесели вашия приятел, роднина или колега, но ще допринесе за това те да си тръгнат с по-добро настроение и по-щастливи от преди.

Точно както при усмивката и добротата, повечето хора смятат, че смехът е заразен. Така че, ако внесете повече смях в живота си, най-вероятно можете да помогнете на другите около вас да се смеят повече и да осъзнаете и тези предимства.

Физиология и патология на смеха

И не забравяйте – всеки път, когато просто се смеете на шегата на приятел или гледате комедия, всъщност подобрявате здравето си.

Снимка: Tim Mossholder on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД