Смехът - като най-доброто лекарство

Една стара поговорка гласи „Каквото е сапунът за тялото, това е смехът за душата“.

Смехът ни кара да се чувстваме добре и повдига духа ни. Нещо повече, той укрепва имунната ни система, повишава настроението, намалява болката и ни защитава от вредните последици на стреса. Като деца сме свикнали да се смеем стотици пъти на ден, но като възрастни животът е по-сериозен, а забързаното ежедневие, проблемите, стреса, работата, както и много други фактори, често ни карат да забравим дори да се усмихваме от време на време, да не говорим за смях.

Чрез търсенето на повече възможности за хумор и смях обаче можете да подобрите емоционалното си здраве, да укрепите връзките си и дори да добавите години към живота си.

Ето няколко начина да включите повече смях и радост в ежедневието ви:

Не взимайте живота си твърде насериозно. 
Ние всички имаме пречки в живота и всички правим грешки. Няма начин да се преборим с това. Всъщност, ако успеете да се надсмеете на собствените си слабости, ще откриете, че сте по-щастливи и уверени, което пък от своя страна ще ви помогне да преодолявате препятствията по-лесно. Опитайте се да бъдете дружелюбни с останалите хора – усмивката и смеха се приемат далеч по-добре от критиката и лошото настроение.

Откривайте хумора в лоша ситуация. Разбира се, има ситуации, които са наистина тъжки и смехът е меко казано неуместен. Въпреки това, повечето ситуации в живота може да се погледнат и от друг, ироничен ъгъл. Следващият път, когато усетите, че нивата на стрес драстично се покачват, отделете малко време, за да помислите за иронията на ситуацията и си позволете да се надсмеете над нещата, които не са под ваш контрол. Това ще намали количеството на кортизола, което тялото ви произвежда поради стреса, високото кръвно налягане, кръвна захар и пулс.

Припомняйте си забавни моменти от вашето минало. Вероятно приятел ви е разказал весела случка, вашето дете или домашен любимец е направило нещо забавно,  гледали сте смешен видеоклип. Връщайте се към тези спомени често, особено когато сте тъжни, ядосани или под напрежение. Понякога само преживяването на един смешен момент може да предизвика покачване нивата на ендорфин, който действа като природно болкоуспокояващо и бустер на настроението.

Заобиколете се със хора, които обичат да се смеят. Както се казва смехът е заразен, затова потърсете положителни хора, които не се страхуват да се смеят или успяват да откриват хумор в житейските ситуации.

Вземете си домашен любимец. Животните обичат да играят и често изпадат в забавни ситуации, което е чудесен начин зa повече смях и добро настроение.Проучвания показват, че хората, които имат домашни любимци са с по-ниски нива на депресия и стрес и са по-малко склонни към сърдечни заболявания. Все пак, не си взимайте животно, ако не сте готови да отделите време и полагате грижи за него.

Намирайте причина да се смеете всеки ден, за да се възползвате максимално от ползите за здравето на това естествено и безплатно лекарство – смехът. Ще откриете, че настроението ви ще се подобри, вашите взаимоотношения с околните ще бъдат по-смислени, а препятствията на живота няма да ви изглеждат толкова обезкуражаващи.