-25% на всички продукти на Avene

Какво е UV?

Слънцето е най-силният източник на ултравиолетово лъчение в нашата околна среда. Слънчевите емисии включват видимата светлина, топлината и ултравиолетовата (UV) радиация. Точно както видимата светлина се състои от различни цветове, които се забелязват при дъга, спектърът на  UV радиацията е разделен на три области, наречени UVA, UVB и UVC. Когато слънчевата светлина преминава през атмосферата, всички UVC и около 90% от  UVB се абсорбират  от озона, водните пари, кислорода и въглеродния диоксид. UVA лъчите се филтрират незначително от атмосферата.

Озоновият слой е най-силния абсорбатор на UV радиацията и в следствие на неговото изтъняване хората и оклолната среда са изложени на по-високи нива на ултравиолетово лъчение и най-вече на UVB.


Каква е разликата между UVA, UVB и UVC?

 

Трите типа UV радиация се класифицират според тяхната дължина на вълната.Те се различават по биологичната си активност и степента, в която могат да проникнат през кожата. Колкото по-малка е дължината на вълната, толкова по-вредна е UV радиацията. UV вълните с по-малка дължина обаче по-малко проникват в кожата..


UVC е с най-малка дължина на вълната и с най-вредна UV радиация.UVC, обаче, се филтрира изцяло от атмосферата и не достига до повърхността на земята.

UVB ( B като burning (изгаряне) е силно биологично активна, но не може да проникне отвъд повърхностните слоеве на кожата. UVB е отговорна за забавения тен и изгаряне, засилва стареенето на кожата и значително насърчава развитието на рак на кожата.

 

UVA (А като аging (стареене) е с най-голяма дължина и 95% от нея достига повърхността на Земята. UVA проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и са отговорни за незабавния тен ефект. UVA допринасят за стареенето на кожата и появата на бръчки. Дълго време се е смятало, че UVA не може да доведе до трайно увреждане. Последните изследвания категорично показват, че може също така да засили развитието на рак на кожата.

 

Как кожата реагира на слънчевите лъчи?


1. Временно потъмняване на кожата няколко часа след излагане - UVA лъчите окисляват меланина (и неговите предшественици), намиращи се в кератиноцитите.

2. Слънчево изгаряне от 6 до 24 часа след излагане - Еритема (изгаряне) +/- оток, последвано от десквамация (белене на кожата), в резултат на  UVB лъчите.

3. Получаване на тен 3 до 4 дни след излагане. Свръхпроизводство на меланин, защитна реакция към  UV лъчите.


Вижте още:

Как да изберем слънцезащитен крем? 
Слънцезащитните кремове имат различен механизъм на действие, съобразно активните вещества в тях. Те могат да съдържат минерални или химични филтри, или комбинация от двете.

Химичните филтри проникват през кожата и абсорбират слънчевите лъчи, като не им позволяват да проникнат в по-дълбоките слоеве на дермата. Някои химични филтри осигуряват само UVA илиUVB защита, други са комбинирани.
Минералните филтри създават лек филм, подобен на мембрана върху кожата, който отразява слънчевите лъчи обратно.

прочетете цялата статия


UV и здравето 
 UV-лъчите са част от оптичния диапазон на слънчевата светлина. В зависимост от биологичния ефект UV лъчите се разделят на 3 зони:
 - UVА (400-315nm)- еритемна зона.
 - UVB (315-280nm)- антирахитична зона.
 - UVC (280-200nm) - бактерицидна зона. Този вид UV-лъчи не достигат до земната повърхност, тъй като се поглъщат от атмосферата. Тяхното получаване е възможно само от изкуствени източници, напр. бактерицидни лапми, които се използват за дезинфекция.

прочетете цялата статия