UV и здравето

UV-лъчите са част от оптичния диапазон на слънчевата светлина. В зависимост от биологичния ефект UV лъчите се разделят на 3 зони:
 

  • UVА (400-315nm)- еритемна зона.
  • UVB (315-280nm)- антирахитична зона.
  • UVC (280-200nm) - бактерицидна зона. Този вид UV-лъчи не достигат до земната повърхност, тъй като се поглъщат от атмосферата. Тяхното получаване е възможно само от изкуствени източници, напр. бактерицидни лапми, които се използват за дезинфекция.В основата на биологичното действие на UV – лъчите е образуването на биологично активни вещества и продукти на разпад в кожата, както и разрушаване на протеините.
Продължителното излагане на слънце през месеците с интензивно слънчево греене повишава риска за здравето, обусловен от ефектите на UV-лъчите.

Рискови органи при UV-облъчване са кожата и очите.
Ефектите на UV-лъчите върху организма биват остри и хронични.

Остри ефекти

Erythema fotoelectrica (Еритема)
При облъчване на ограничени телесни участъци настъпва първата реакция от страна на кожата – няколко часа след облъчването се появява леко зачервяване, което впоследствие избледнява, а след няколко дни напълно изчезва.
При по-сериозно слънчево изгаряне по кожата се наблюдава силно зачервяване, сърбеж, болка и оток, които след няколко дни преминават в загар. Получаването на тен се дължи на увеличената синтеза на меланин, което е проява на защитна реакция на организма.
Продължителното и интензивно слънчево облъчване води както до описаните реакции от страна на кожата, така и до обща реакция на организма – силно главоболие, треска, повръщане, колапс. По кожата се появяват мехури и разязвявания.

Fotooftalmiaelectrica (Фотоофталмия)
Острото въздействие на UV-лъчите върху окото се среща осново в професионална среда при неспазване на правилата за безопасна работа. В битови условия се засягат лица, продължително изложени на силно слънце и наличие на отразяващи повърхности като снежна покривка, морски вълни. От 2 до 6 часа след облъчване се развива фотокератит, който се проявява със силни болки, чувство за чуждо тяло в очите, понижено зрение, светлобязън, сълзотечение, главоболие, оток и зачервяване на клепачите.

Фотосензитивни реакции
Фотосензитивните реакции представляват проява на свръхчувствителност към UV-лъчите. Най-често протичат под формата на контактен дерматит с остро възвикващи, болезнени, повтарящи се зачервявания по кожата, придружени понякога от гадене, повръщане, треска, повишена температура.

Фотосензитивните реакции биват два вида:
- Фототоксични– възникват при едновременното действие на химични вещества и UV-лъчи. Подобен ефект имат голям брой лекарствени препарати.
- Фотоалергични– при предварително сенсибилизирани индивиди.

При продължително облъчване се развиват хронични кожни заболявания под формата на акне, комедони, екземи, пигментации, брадавици по кожата и др.

Хронични ефекти

Рак на кожата
Меланомът е най-тежката форма на рак на кожата. Интензивното ултравиолетово облъчване е отговорно за около 70% от случаите с меланом. Светлокожите хора и чувствителните към UV-лъчи носят по-голям риск за развитие на рак на кожата.

Рак на окото
Засяга по-често хората, които живеят в тропическите райони. Може да бъде под формата на меланом, който засяга очната ябълка или карцином на клепачите.

Фотосъстаряване на кожата (соларна кератоза)
Хроничното лъчево облъчване води до обезводняване на кожата, загуба на еластичност и увреждане на колагенните влакна. Кожата е хиперпигментирана.

Други възможни ефекти на UV-лъчите върху организма са появата на катаракта (перде на окото), имуносупресия.

При пребиваване на открито и експозиция на UV-лъчи е необходимо да се спазват някои правила за самозащита!

Да се избягва излагането на пряко слънчево греене в часовете между 11 и 15 часа. UV-лъчите проникват безпрепятствено през облаците.
Да се използват очила със защитни филтри, които блокират UVA и UVB лъчите.
Да се използват кремове със слънцезащитен фактор.
Да се внимава при употребата на някои лекарства, които могат да предизвикат фотосензитивна реакция.