За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
11 факта за акнето, които трябва да знаете

11 факта за акнето, които трябва да знаете
1. За акнето няма една-единствена причина – то се появява когато са налице едновременно четири фактора: засилено омазняване на кожата, по-бързо делене на клетките в каналчетата на порите, активизиране на бактерията Пропионибактериум акнес и възпаление. Зад тези четири фактора могат да стоят още ред вторични причини като хормони, хранене и т.н.

2. Акнето може да бъде излекувано напълно – за целта обаче се изискват правилни грижи и търпение. Пълноценната програма включва три задължителни компонента: измиване, активна грижа (т.е. прилагане на продукти с активни съставки срещу акне) и хидратация.

3. Дори най-добрият продукт за активна грижа е безсилен, ако акнеичната кожа не се почиства правилно. Заблуда е, че кожата може да бъде почистена само с тоник или мицеларна вода – в порите винаги остават замърсявания, които благоприятстват развитието на акне-бактериите и възпалението. Правилното почистване на лицето задължително включва измиване с вода и подходящ измивен продукт, специално за акнеична кожа. Дерматолозите дори съветват след премахване на грима, лицето да се измива двукратно с избраното почистващо средство.

4. Въздържайте се от използване на механични средства за почистване като скраб или станалите толкова популярни напоследък пособия с абразивна повърхност. За кожа с активни пъпки е препоръчително почистването да става с минимално търкане като измивния продукт се нанася върху навлажнено лице и се разпенва само с ръце.

5. Добрите почистващи продукти за акнеична кожа са базирани на три съставки:

- Млечна киселина: тя регулира pH на кожата и пречи на размножаването на патогенни бактерии и гъбички.

- Салицилова киселина има кератолитично действие (улеснява отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата – ценно полезно свойство за премахването на черни точки), но също има и дълбоко почистващ ефект и силно изразена противовъзпалителна активност. Доказано е, че салициловата киселина противодейства на бактериите, причиняващи акне.

- Кислород – относително по-рядко използвана активна съставка, изискваща високотехнологично производство. Изключително ефективен срещу анаеробните Пропионибактериум акнес (за бактериите, причиняващи акне кислородът е токсичен).

6. Голяма част от продуктитите за активна грижа срещу акне са базирани на класически антибактериални съставки и формули. За съжаление обаче в повечето случаи техният положителен ефект е само временен, тъй като при по-продължително прилагане кожата „привиква“ към тях – т.е. развива резистентност. Изберете продукт, който не съдържа антибиотици и не предизвиква бактериална резистентност.

7. Още една скрита опасност при използване на продуктите срещу акне – повечето формули провокират фоточувствителност на кожата или казано с други думи, увеличават риска от появата на пигментации. Ето защо ви препоръчваме внимателно да се информирате дали избраният продукт има такъв фотосенсибилизиращ потенциал.

8. Тъй като прекомерното омазняване е сред основните фактори за поява на акне, логично  активните продукти срещу пъпки имат силно изсушаващ ефект. По тази причина по време на прилагането им кожата бързо се изсушава и започва да се лющи – сигурен признак, че е време за хидратация. Добре хидратираната кожа освен че изглежда добре, е и по-способна да се бори с бактериите и възпалението.

При избора на хидратиращо средство задължително търсете върху опаковката обозначението „некомедогенен“ – това означава, че формулата на продукта няма да запушва порите и да благоприятства появата на нови пъпки.

9. Не случайно е казано, че превенцията е по-ценна и от най-доброто лечение. Ако за кожата се положат правилни грижи още при първите симптоми на акне, състоянието ще бъде овладяно своевременно и няма да се наложи на по-късен етап да се използва „тежката артилерия“ с по-агресивни продукти.

10. Доказано е, че няколко витамина и минерала повлияват благоприятно борбата с акнето – уверете се, че те са част от вашата дневна рутина под формата на храна или хранителна добавка! Това са витамините от група В, витамин А , Е и D3, и минералите магнезий, цинк и селен.

11. Бъдете изключително внимателни с червените петна след акне – ако за тях веднага не се положат правилните грижи, под въздействието на UVA и UVB лъчите те ще пигментират трайно и ще се превърнат в кафеви хиперпигментации, които се третират много по-трудно. Терапията на белезите от акне задължително трябва да включва и слънцезащита с фактор поне SPF30.Наблегнете на протеините по време на закуска съветват експертите Наблегнете на протеините по време на закуска съветват експертите Знаем колко са важни протеините и то не само за онези, които искат да впечатляват с бицепси или планират да разхождат мускули из състезанията за културисти. Подробно
Как да се справим с излишното тегло след празниците Как да се справим с излишното тегло след празниците Каквото и да си говорим, нормалните човеци сме склонни да прекаляваме с яденето по време на празници и да поемаме повече, отколкото можем да сдъвчем. Подробно
Кейл - супер храна и супер зеленчук Кейл - супер храна и супер зеленчук Кейлът е с изключително ниско съдържание на калории, следователно можете да го ядете спокойно, докато сте на диета. Богат е на фибри, които засилват моториката на червата. Подробно
Защо не запретнем ръкави и не изстискаме малко доматен сок Защо не запретнем ръкави и не изстискаме малко доматен сок Високото съдържание на ликопени в доматите подпомага естествените защитни механизми на кожата срещу свободни радикали. Подробно
Факти за розата, които всеки любител на цветето на любовта трябва да знае Факти за розата, които всеки любител на цветето на любовта трябва да знае Смята се, че най-старата роза в света е на над 1000 години. Тя расте по стените на Катедралата Хилдесхайм в Германия и нейното присъствие там е документирано за първи път през 815-та година. Подробно
Четенето в тоалетната води до хемороиди Четенето в тоалетната води до хемороиди Докторите от дълго време ни предупреждават, че дългото заседяване върху тоалетната чиния със списание в ръка би могло да доведе до образуване на хемороиди, тъй като в тази пози се увеличава налягането върху вените в долната част на ректума. Подробно