За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Връзката между болестите на животните и човека

Връзката между болестите на животните и човека
Лечението на хронични болести като диабет и артрит може би се крие в тайните на животинския свят

Като хора, би трябвало да сме горди със степента си на еволюция. Живеем по-дълго от повечето животни и продължителността на живот прогресивно расте благодарение на добри диети, напредъка в медицината и подобреното здравеопазване. Но борбата ни със стареенето и свързаните с него болести продължава.

Честотата на остеоартрит се е увеличила двойно от средата на 20-ти век насам.

Сърдечните болести в развитите страни са причина за стотици хиляди смъртни случаи всяка години – или 1 смъртен случай на всеки 3 минути.

Животинското царство би могло да бъде добра отправна точка за откриване на нови методи на превенция и лечение на някои болести. Нашата ДНК е сходна с тази на шимпанзета и други животни, но разликите между тях са нас са именно това, което може да ни помогне в лечението на болести в бъдеще.

Шимпанзетата и сърдечните болести

С еволюцията на човека се е увеличил и риска от запушване на артериите му. В комбинация с повишения риск от прием на червено месо и други храни, които са свързани със сърдечно-съдови заболявания, проблемите са ни в кърпа вързани.

Ново проучване показва, че загубата на ген е причината за повишения риск от сърдечно-съдови болести при хората, за разлика от нашите братовчеди – шимпанзетата. Чрез генетично модифициране на мишки, което създало същите генетични мутации, които се наблюдават при хората, се доказал два пъти по-висок риск от сърдечни болести при тези мишки, в сравнение с нормални. В бъдеще, бихме могли да ползваме генно инженерство за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Голите къртически плъхове и рак

Тези гризачи може да не са приятни за окото, но представляват голям интерес за учените, защото не се разболяват от рак. Освен това те би трябвало да живеят около 4 години, колкото живее и техният роднина съселът, но те живеят 7 пъти по-дълго.
Те са постоянен обект на проучвания и учените се надяват с тяхна помощ да открият скоро тайната за дълголетие и превенция от рак.

Кенгуру и остеоартрит

Има много причини за остеоартрит, но затлъстяването, лошата стойка и халтавите стави са водещи сред тях. Много животни имат сходни проблеми със ставите, най-вече маймуните.
Кенгуруто от друга страна може да скача дълго време без риск от артрит до стара възраст. Уникална хрущялна структура в коленето му позволява да издържи на силите на повтарящото се огъване и ударите при приземяване. Структурата на лигаментите също подобрява стабилността на ставата. Проучвания върху тях биха могли да подобрят изкуствените коленни стави при хора.

Сляпата пещерна риба и диабет
Диабетът е глобален здравен проблем. Приблизително един на десет възрастни страда от него и честотите нарастват. Решението за болестта би могло да дойде от мексиканската сляпа пещерна риба.
Тази риба се храни с водорасли и може да преяжда без да си навреди, защото те са адаптирани да оцеляват без контрол на кръвната захар. Това значи, че симптомите, които настъпват при хора, които имат ненормални нива на кръвната захар, не са проблем за тези риби.

Връзката между животните и хората е многостранна. В много случаи използваме знания за човешкия организъм, за да лекуваме животински болести, както например лечението на хламидии при коалите, където предизвикват инфертилитет, слепота и смърт.
 Как ще пътуваме около света през 2050г без екологична катастрофа? Как ще пътуваме около света през 2050г без екологична катастрофа? Ако авиационната индустрия беше държава, тя щеше бъде в топ 10 на замърсителите на околната среда с въглероден диоксид. Подробно
Какъв алкохол да пием, докато се мъчим да отслабнем Какъв алкохол да пием, докато се мъчим да отслабнем Щом става дума за отслабване, сигурно сте повече от професионалисти относно това с какви зеленчуци и протеини трябва да напълните чинията си, но има едно място, където човек лесно може да изпадне в прегрешение. Подробно
Полезни ли са сготвените боровинки Полезни ли са сготвените боровинки Боровинките биват включвани в групата на суперхраните, но начина, по който ги приготвяте, има огромно значение за запазване на полезните им за здравето ползи. Подробно
Цитати от фантастичното творчество на великия Тери Пратчет Цитати от фантастичното творчество на великия Тери Пратчет Тя вече се учеше, че ако не спазваш правилата, хората, в половината от случаите, ще ги пренапишат така, че да не важат за теб Подробно
Включете се в клуба! 6 неща, които жените с красива кожа правят Включете се в клуба! 6 неща, които жените с красива кожа правят Ако винаги сте завиждали на жените с хубава кожа, може би е време и вие да се сдобиете с такава.Красивата кожа не е задължително да е даденост. Даже напротив! Често състоянието на кожата зависи от начина на живот и грижите, които полагаме за нея. Подробно
Да се грижим за сърцето – най-специалния мускул в тялото Да се грижим за сърцето – най-специалния мускул в  тялото По случай Световния ден на сърцето аптеки Афиа в партньорство с B.Well  канят всички да се включат в инициативата за безплатно измерване на кръвно налягане. Подробно