За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
8 факта за недостига на витамин В12 в организма
1. Умората е най-честият симптом на хората с ниски нива на витамин В12. Усещането за умора, обаче, може да е признак за почти всеки здравословен проблем или просто –липсата на достатъчно сън. Други признаци за недостиг на В12 включват нервност, когнитивни нарушения, скованост, изтръпване, нестабилна походка.

2. Фактори, които могат да увеличат риска от недостиг на В12 могат да бъдат: неправилния хранителен режим, невъзможността на тялото усвои хранителните вещества, или други заболявания на храносмилателната система. На риск от ниски нива на витамин В12 са изложени веганите, тъй като повечето витамин В12 в нашата диета идва от животинските продукти. Цьолиакия, болест на Крон, хроничен алкохолизъм, както и възрастта могат да попречат на способността на човек да абсорбира достатъчно от хранителните вещества, от които се нуждае.

3. Какво се случва, когато не получавате достатъчно В12? Ако имате хронична липса на В12, тялото ви не може да произведе количеството червени кръвни клетки, от което се нуждае, което пък може да доведе до анемия.4.  Какво може да се случи, ако имате изключително ниски нива на В12? Повечето хора с дефицит на В12 нямат сериозни проблеми. Но в някои случаи дефицитът на витамин В12 може да има сериозни последици. Може да развиете психични проблеми, включително загуба на памет и деменция, които в някои сериозни случаи могат да бъдат необратими. Ниските нива на В12 могат също да причинят увреждане на нервите и анемия, както и да отслабят костите ви.

5.  Коя храна съдържа най-много витамин В12? Животинските продукти (месо, птици, морски дарове) и млечните продукти (мляко, яйца, кисело мляко, сирене) са най-добрите източници на В12. Ако сте веган, помислете за зърнени закуски, обогатени с В12 или хранителни добавки. Понякога дефицитът на В12 може да бъде причинен от други състояния, различни от храненето. Ако тялото ви не може да абсорбира правилно В12, е добре да се обърнете за помощ към лекар.

6.  Как може да разберете дали наистина имате недостиг на витамин В12? За да се потвърди дефицит на витамин В12 е необходимо да се направи кръвен тест. При някои хора ниските нива на В12 могат лесно да бъдат повишени само с промяна в храненето, докато при други е необходима лекарска помощ.

7.  Кои лекарства могат да затруднят тялото да абсорбира В12? Някои лекарства могат да повлияят на способността на организма ви да разгражда витамин В12 от храната – такива са някои лекарства за диабет, някои антибиотици, антиацидни лекарства, както и някои медикаменти при припадъци.

8. Какво е лечението? За някои хора, приемането на хранителна добавка или увеличаване консумацията на храни от животински произход( или комбинация от двете) може да помогне за повишаване нивата на В12. При други хора може да се наблюдава тежък дефицит или здравословно състояние, което причинява спад на В12.