Палмовото олио се получава от плодовете на маслената палма - дърво, срещащо се предимно на топъл климат, като в Африка и Азия.
Подли храни, които се представят за здравословни, но всъщност не са
Хранителният профил на
палмовото олио е сходен с този на другите видове готварско олио. В една супена лъжица се съдържат около 120 калории, 14 гр. мазнини, от които 7 гр. наситени, 5 гр. мононенаситени и 1,5 гр. полиненаситени. В
палмовото олио има още около 2 гр. витамин Е и 1 гр. витамин К.
Тези цифри са подобни на тези на зехтина, но видът на мазнините е различен. В една с.л зехтин има само 2 гр. наситени мазнини (които допринасят за възникване на
сърдечно-съдови заболявания) и 10 гр. ненаситени. От друга страна,
палмовото олио съдържа по-малко наситени мазнини от кокосовото и други тропически видове олио.
Палмовото олио често се съдържа в готовите храни, които купуваме от магазина. Може да го откриете в сладоледите, тестата за пица, хлябовете, замразените храни, сосовете, пакетираните супи, чипсовете, бисквитите и много, много други храни. Освен това
палмовото олио се добавя към продукти за грижа и красота на
кожата – сапуни, червила, измиващи средства.
По отношение на готвенето,
палмовото олио има висока точка на горене, което значи, че е подходящо за готвене на храни при високи температури. Придава на храната по-мазен, плътен вкус и може да се използва за приготвянето на много разнообразни храни.
Как влияе палмовото олио на здравето?
В
палмовото олио се съдържат токотриеноли, форма на
Витамин Е, действаща като антиоксидант. Според някои проучвания, тези токотриеноли могат да забавят прогресията на деменция и да намалят риска от инсулт.
Въпреки казаното по-горе,
палмовото олио не е най-здравословното
олио, което можете да изберете за готвене. Някои проучвания показват вредните му ефекти, предимно върху сърцето.
Олио от авокадо: най-полезното олио на света?
Ето защо специалистите по хранене съветват да използваме зехтин или авокадово олио за готвене. Консумирането му в умерени количества в готовите храни вероятно не представлява съществен риск за здравето, но все препоръчително е да четете етикетите и избирате марки, които не използват
палмово олио.
Заключението?
Палмовото олио не е чак толкова нездравословно, колкото са транс мазнините, но със сигурност има и далеч по-здравословни избори от него.