До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Причини да изпитвате непрестанно чувство на глад

Причини да изпитвате непрестанно чувство на глад
Нормално е да усещате глад, когато не сте се хранили от няколко часа. Обаче понякога е възможно да сте гладни, дори и след като се храните, независимо какво количество храни и напитки сте приели. Ето някои причини, поради които може да изпитвате постоянен глад:

Какво ще стане, ако гладувате за ден?

Жажда/недостатъчен прием на вода

Жаждата понякога се бърка с глад. Количеството вода, което пиете, директно повлиява чувството ви за ситост през деня. Експертите препоръчват да не чакате да ожаднеете, защото когато се появи жаждата, значи че вече сме се дехидратирали. Затова водата трябва да се приема редовно и приоритетно през целия ден. Това би помогнало и за понижаване на телесното тегло.

Храненето не е синхронизирано с двигателната активност

Пропускате жизненоважно хранене като закуската или пък ядете от скука? Недостатъчният прием на пълноценна храна преди или след интензивна физическа активност може да доведе до значителни пориви за храна по-късно през деня. Тялото има нужда от правилно засищане след като се е потрудило. От друга страна, ако водите по-заседнал живот (на дивана вкъщи или зад бюрото) е възможно да ядете повече, отколкото имате нужда, без дори да го осъзнавате.

Не приемате достатъчно фибри

Фибрите правят храната наистина засищаща. Фибрите се разграждат бавно в стомашно-чревния тракт, което стабилизира нивата на кръвната захар и чувството за глад. Бедна на фибри диета води до чест глад. Богати на фибри храни са, например, авокадо, бобови, ядки.

Ядете грешните въглехидрати

Както знаем, не всички въглехидрати са лоши. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни съдържат естествени въглехидрати. Преработените захари обаче трябва да бъдат консумирани контролирано. Храни с високо съдържание на наситени мазнини и захари, като бял хляб, паста и други тестени изделия, могат да провокират резки покачвания на кръвната захар и инсулина, бързо метаболизиране и чувство за глад съвсем скоро след нахранване. Редовното повишаване на кръвната захар над нормата води до инсулинова резистентност, състояние известно като преддиабет.

Не приемате достатъчно протеини

Може би асоциирате протеините само с червеното месо, но те се съдържат още в рибата, пилешкото и храни на растителна основа като леща и тофу. Диета, бедна на протеини, води до засилено чувство за глад, дори и да приемате повече калории от необходимото. Хормонът грелин е отговорен за контрол на глада на молекулярно ниво и се освобождава при празен стомах. Освен това обаче, видът на храната също може да определи колко дълго нивата на грелина ще останат ниски. Протеинът е особено ефективен за поддържане на ниските нива на този хормон.

Емоционално хранене

Понякога сме склонни да ядем, защото храненето ни създава измамно чувство за контрол и временно облекчение на негативните емоции. Разбира се, това не е истински глад, но ние го възприемаме като такъв.

Не спите достатъчно

Недоспиването, особено ако редовно получавате по-малко от седем часа сън на нощ, може значително да повлияе чувството ви за глад през деня. Когато сме недоспали, волята ни отслабва и сме по-склонни да правим лоши хранителни избори. Според едно проучване, жените, които спят пет или по-малко часа в денонощието, са по-склонни към наднормено тегло и затлъстяване.

Хипогликемия или чувство за глад след нахранване

Ендокринологични състояния

Подлежащи състояния като диабет и свръхактивна щитовидна жлеза могат да бъдат отговорни за повишения ви глад.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД