До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво можете да научите за здравето по вида на косата си

Какво можете да научите за здравето по вида на косата си
Косата е част от тялото ни и може да издава важна информация за цялостното ни здраве. С напредване на възрастта косата и ноктите ни обикновено започват да се променят. Обикновено посивяването на косата е един от най-ясните признаци за стареене, дължащ се на намалена продукция на меланин. Изтъняването на косата и намаляването на гъстотата й са други чести белези на стареене.

Трябва да се знае обаче, че не винаги тези промени по косата са свързани със стареене. Те могат да се дължат на други състояния.

Лошите навици, които съсипват косата ни

Сухата и чуплива коса може да се дължи на хормонални промени, каквито има при синдрома на Кушинг и хипотиреоидизма. Обикновено са налице и други телесни симптоми като внезапно наддаване на тегло, необяснима умора и зиморничавост. Дефицит на желязо, цинк и витамин С също води до неприятни промени по косата.

Изтъняването на косата също може да бъде признак на понижена функция на щитовидната жлеза. В комбинация с косопад се среща като част от болестта на поликистозните яйчници.

Зелен чай за красива и здрава коса, и против косопад

Човек губи около 100 косъма на ден, което е съвсем нормално, но ако косата ви започне да пада на кичури, това може да се дължи на желязодефицитна анемия. Желязото е важно за поддържане здравето на косата, кожата, ноктите и всички клетки в тялото.

Дефицитът на протеини съща може да доведе до косопад. Ако не се храните пълноценно, косата ви със сигурност ще започне да страда.

Сивата коса пък понякога може да сигнализира високи нива на стрес, а не остаряване.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД