Било то поради високия риск да бъдат замърсени или поради отровните им свойства, много
храни и съставки е препоръчително да бъдат избягвани в сурово състояние. Ето 5 от тях, за които трябва да знаете:
1. Тесто за сладкиши
Консумирането и дори опитването на
сурово тесто за бисквити, кексове и т.н не е добра идея. Една от причините за това, разбира се, е честото съдържание на яйца в тези
теста, които могат да бъдат контаминирани със салмонела. Самото брашно би могло да съдържа бактерии като E. сoli вследствие контаминация на пшеничните полета с животински фецес.
Кои са най-мразените храни по света
2. Картофи
Смята се, че
суровите картофи, особено зелените и покълналите, съдържат соланин. Токсичният алкалоид може да доведе до
гадене,
диария,
коремни болки,
главоболие, а в редки случаи дори до животозастрашаващи състояния. Препоръчително е да избягвате консумацията на зелени картофи, без значение дали са сготвени или не.
3. Маниока
Суровата
маниока е опасна за консумация поради съдържанието на съставки, които се превръщат в цианиди в тялото. Това може да доведе до дълъг списък от опасни симптоми като
задух, драстично спадане на
артериалното налягане, замаяност,
повръщане,
диария, гърчове, объркване.
Какви храни можем да ядем нощем без да пълнеем
4. Свинско
Поради високите изисквания към производството на
свинско месо, рискът от консумацията на недоготвено
свинско не е толкова голяма през последните години, но все пак не е невъзможно в него да се съдържат паразити като Трихинела спиралис. Най-честите симптоми при паразитозата включват треска,
коремна болка и
гадене, а в по-късните етапи на болестта – болки по мускулите, подуване на лицето и около очите.
5. Бъбрековиден боб
Суровият,
червен бъбрековиден боб може да предизвика тежко
гадене, повръщане и
диария поради естествено съдържащия се лектин – фитохемаглутинин. За да се премахне токсинът,
бобът трябва да бъде накиснат в продължение на поне 5 часа. След това трябва да оставите
бобът да поври в чиста вода поне 30 минути. Това не важи за консервирания боб.