Кой не е чувал за
ползите от лука – този натурален продукт, с който земята ни дарява, за да овкусява ястията ни, да ни захранва с ценни вещества и да ни пази от редица болести?
Лукът е толкова полезен, че древните египтяни са го смятали почти за талисман поради качествата му да облекчава много състояния.
Симптоми, които показват, че не ядете достатъчно зеленчуци
Лукът се е използва масово за лечение, а един от лекарите, които го препоръчва, е самият Хипократ. Той го използвал като диуретик, за лечение на пневмония и на рани.
В традиционната китайска медицина употребата му е насочена към лечение на
дихателни заболявания.
Днес
лукът е третият най-разпространен зеленчук в световен мащаб, след домата и картофа.
Основната му съставка е водата (98%)! В 100 гр. лук имаме 38 калории, 8,6% въглехидрати, 1,6% фибри, 1,2% протеини и само 0,2% мазнини.
В него има още
витамини и минерали – калий, фосфор, калций,
витамин С, хром, малки количества бром, кобалт, сяра, магнезий, мед, цинк. От друга страна
лукът е богат на фитохимикали, сред които кверцетинът е може би най-важният, тъй като той е силен
антиоксидант, по-силен от витамин Е.
Тези фитохимикали имат противоалергични, противовъзпалителни свойства и предпазват тялото от рак. В
лукът има глюкокинин – субстанция, за която се твърди, че е растителният инсулин.
Той подпомага функцията на панкреаса и намалява нивата на кръвната захар.
Лукът действа като пречиствател на кръвта. Има способността да противодейства на образуването на тромби, да редуцира нивата на холестерола и триглицеридите, както и да проявява бактерициден и фунгициден ефект.
Лукът има диуретичен ефект, което го прави полезен при отоци, високо кръвно и подути крака. Смята се, че облекчава симптомите на
депресия и безпокойство.
Поради съдържанието на фрукто-олигозахариди, които инхибират развитието на бактерии, причиняващи дисбаланс в чревната флора,
лукът е
пробиотик.
Антисептичните и муколитичните му свойства, наред с противовъзпалителните качества на
кверцетина, правят лука ефективен срещу дихателни проблеми, бронхит, кашлица, астма.
Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции
И така – ако досега не обичахте
лук, не започнахте ли да го обичате поне малко след всички чудодейни качества, които притежава?