За здравето с любов - през февруари отстъпки до 40%
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Безбройните ползи от консумацията на лук

Безбройните ползи от консумацията на лук
Кой не е чувал за ползите от лука – този натурален продукт, с който земята ни дарява, за да овкусява ястията ни, да ни захранва с ценни вещества и да ни пази от редица болести?

Лукът е толкова полезен, че древните египтяни са го смятали почти за талисман поради качествата му да облекчава много състояния.

Симптоми, които показват, че не ядете достатъчно зеленчуци

Лукът се е използва масово за лечение, а един от лекарите, които го препоръчва,  е самият Хипократ. Той го използвал като диуретик, за лечение на пневмония и на рани.

В традиционната китайска медицина употребата му е насочена към лечение на дихателни заболявания.

Днес лукът е третият най-разпространен зеленчук в световен мащаб, след домата и картофа.

Основната му съставка е водата (98%)! В 100 гр. лук имаме 38 калории, 8,6% въглехидрати, 1,6% фибри, 1,2% протеини и само 0,2% мазнини.

В него има още витамини и минерали – калий, фосфор, калций, витамин С, хром, малки количества бром, кобалт, сяра, магнезий, мед, цинк. От друга страна лукът е богат на фитохимикали, сред които кверцетинът е може би най-важният, тъй като той е силен антиоксидант, по-силен от витамин Е.

Тези фитохимикали имат противоалергични, противовъзпалителни свойства и предпазват тялото от рак. В лукът има глюкокинин – субстанция, за която се твърди, че е растителният инсулин.

Той подпомага функцията на панкреаса и намалява нивата на кръвната захар.

Лукът действа като пречиствател на кръвта. Има способността да противодейства на образуването на тромби, да редуцира нивата на холестерола и триглицеридите, както и да проявява бактерициден и фунгициден ефект.

Лукът има диуретичен ефект, което го прави полезен при отоци, високо кръвно и подути крака. Смята се, че облекчава симптомите на депресия и безпокойство.

Поради съдържанието на фрукто-олигозахариди, които инхибират развитието на бактерии, причиняващи дисбаланс в чревната флора, лукът е пробиотик.

Антисептичните и муколитичните му свойства, наред с противовъзпалителните качества на кверцетина, правят лука ефективен срещу дихателни проблеми, бронхит, кашлица, астма.

Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции

И така – ако досега не обичахте лук, не започнахте ли да го обичате поне малко след всички чудодейни качества, които притежава?




Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД