За любителите на
шоколада дори и парченце от любимото изкушение им носи щастие и ги тонизира. Това се дължи на активни вещества от групата на метилксантините - теобромин, кофеин и теофилин, които повишава нивото на нашата енергия.
Червеното вино и тъмният шоколад - ключът към вечна младост
Благодарение на полифенолите в
какаото и
шоколада, той има антиоксидантно действие и влияе благоприятно върху
сърдечно-съдовата система.
Шоколадът подобрява състояния като
депресия и паническо разстройство като засилва чувството на спокойствие и задоволеност.
Според скорошно проучване, участниците от групата, която ежедневно изпивала по една чаша черен
течен шоколад с високо съдържание на полифенол, били по-спокойни и щастливи в сравнение с плацебо групата, при която не се наблюдавала промяна в настроението.
Според друго проучване
шоколадът подобрява мозъчния кръвоток, подпомага формирането на нови нервни клети, подобрява функциите им, връзките между тях и ги предпазва от увреда от свободни радикали.
Шоколадът и
какаото подобрили когнитивните функции при двойно слепи тестове както при млади здрави индивиди, така и при по-възрастни хора с нарушения. Дори единична доза
черен шоколад подобрява когнитивните функция, включително
паметта, както доказало проучването.
За да да се възползвате максимално от ефектите на
шоколада, обърнете внимание на следното:
Избирайте качествен
черен шоколад или
какао!
Консумирайте
шоколад редовно, но в умерени количества!
Може ли редовната консумация на шоколад да подобри сърдечното здраве
Тъмния шоколад с високо съдържание на
какао (над 70%) носи гореизброените ползи за мозъка, но имайте предвид, че те не се откриват при млечните и другите
шоколади, затова избирайте внимателно и не прекалявайте!