до -30% на продукти за женско здраве 
promotions

За безгрижни разходки без сърбеж и зачервявания

За безгрижни разходки без сърбеж и зачервявания
Лятото е тук и с повишаване на температурите се повишава и желанието за приключения на открито. Дали се излежавате на плажа или се разхождате в планината, не забравяйте да предпазите децата и себе си от ярките слънчеви лъчи и неприятните ухапвания от насекоми. Освен зачервяване, сърбеж, парене и болка, понякога те могат да бъдат животозастрашаващи.

Ужилванията от пчели и оси са сред най-честите алергични реакции както при децата, така и при възрастните. Алергиите от този тип се обуславят по генетичен път – когато единият от двамата родители има свръхчувствителност към определени насекоми, вероятността детето да има също е голяма. Чрез кожни тестове със съответния алерген може да бъде определено наличието или отсъствието на подобна алергия.


Ако не сте алергични, мястото на ужилването ще се подуе, ще има усещане за боцкане, парене и болезненост.

Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях?

При наличие на алергия, клиничните изяви могат да бъдат от леки до много тежки: сърбяща уртикария, подуване на мястото на ухапване и евентуално поява на мехури или отток е обикновената алергична реакция. Препоръчва се приемане на антихистамин, за да се ограничи изявата. Обикновено този тип реакция преминава за 2-3 дни. По-тежките симптоми са уртикария и сърбеж по кожата, подуване на лицето, ускорен сърдечен ритъм. Понякога се получават отоци на горните дихателни пътища със затруднено или свиркащо дишане. Най-тежкият симптом е анафилактичния шок, който за радост при децата се случва изключително рядко, в сравнение със случаите при възрастни.
Първа помощ

Ужилване от пчела: извадете жилото възможно най-бързо. Не притискайте мястото, за да не се разнесе секрета в тъканта. За да облекчите подуването и сърбежа – наложете студен компрес. Ако няколко дни след това мястото стане болезнено, подуе се и е горещо на допир, задължително се консултирайте с лекар.

При ужилване от оса – жилото не остава в кожата.

Ако имате доказана алергия към насекоми е желателно винаги да носите със себе си необходимите медикаменти, за да ги приложите веднага. Разбира се, те трябва да бъдат предварително предписани от лекар!

При ухапване от кърлеж обикновено не се получава алергична проява. Проблемите в този случай са свързани с възможността от заразяване с лаймска болест. Изваждането на кърлежа изисква определени познания, за да не останат части от него в кожата. Най-безопасно и правилно е това да стане с пинсета. Поставете ръкавици и се опитайте да хванете насекомото възможно най-близо до кожата, след което без да се върти, натиска и накланя, много внимателно се издърпва и вади навън. Изтеглете го в противоположна на хобота посока. Препоръчваме ви да се обърнете към медицинско лице, особено ако кърлежът е бил повече от 24 часа в тялото ви.


Какво ни превръща в магнит за комари и какво не

Ужилването от комари се третира обикновено само с антихистаминов крем или билков продукт с подобно действие.
Ако имате ужилвания по очите, устата и езика, задължително посетете лекар, защото отоците в тези зони са изключително опасни.

Най-добрата защита е превенцията. При предстояща разходка носете със себе си препарат за отблъскване на насекоми, който може да бъде под формата на спрей, крем, гел, стик, гривна, кърпички.
 
По материали от списание „Бети“
 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения