До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В света на йога с Рали: Няколко йога пози ще сгреят и тялото, и сърцето

Забелязвате ли колко по-сковано се чувства тялото през зимата? Насочете се към йога върнете топлината обратно в тялото.
В света на йога с Рали: Няколко йога пози ще сгреят и тялото, и сърцето
Забелязвате ли колко по-сковано се чувства тялото през зимата? Честото стягане и дори прегърбване от студа през зимните месеци води до напрежение и скованост в мускулите, което може да причини дискомфорт и проблеми в раменете, врата и гърба.

По-кратките дни и по-ниските температури оказват влияние и върху ежедневния ни ритъм - сън, психично здраве, апетит, мотивация. За да преминете леко и адаптивно през промените, ви съветвам да се насочите към йога и други активности, които ви вдъхновяват и спомагат да върнем топлината обратно в тялото.

Ето няколко йога пози ще сгреят и тялото, и сърцето! Намерете тихо място и поставете постелка или одеяло на пода. Преди да предминете към позите раздвижете с кръгови движения раменете, китките, врата.
 

Котка Крава

Може би вече познавате това упражнение. То действа изключително благоприятно върху гръбнака, нежно и щадящо затопля и раздвижва горната част на тялото, затова често го използваме за подготовка в началото на практиката.
Застанете на длани и колене в позиция "маса". Поставете китките си под раменете и коленете под бедрата. Дръжте гръбнака в неутрална позиция и с вдишване отпуснете корема, насочете опашната кост нагоре и извийте нежно гърба. Отворете сърдечната област, погледнете напред или към тавана. При издишване натиснете с длани постелката, заоблете гърба в С-образна извивка. Приберете брадичката към гърлото и насочете погледа към пъпа. Продължете да се движите по този начин със собствено темпо, свързвайки напълно движенията с дъха. Нека дишането да е водещо. Дишайте бавно и дълбоко. Повторете 10 до 15 движения.

Дъска

Подобна на подготовката за лицеви опори, поза Дъска разпалва вътрешния огън, тъй като изисква осъзнато да стегнем и активираме цялото тяло. При изпълнението ръцете, раменния пояс, цялото ядро и краката работят активно.

Нека опитаме! От позиция маса (вижте предходното упражнение) разгънете краката назад и стъпете на пръсти. Важно е раменете да останат подравнени над китките. Ангажирайте корема и бедрата. Не позволявайте на таза да увисва надолу. Ако е прекалено трудно или усещате напрежение в кръста или китките, поставете коленете на пода за допълнителна опора. Задръжте позата няколко дъха.

Странична дъска (Васищхасана)

Ако сте овладели предходната поза, може да опитате и една предизвикателна вариация – странична дъска. Изпълнявайте я бавно и с контрол. Ако срещате големи трудности, върнете се към поза дъска, докато натрупате достатъчно сила.

Заемете отново поза дъска и след това прехвърлете тежестта надясно. Пуснете на пода външния ръб на десния си крак и поставете левия си крак върху десния. Подравнете тялото си в една дълга диагонална линия от петите до темето на главата, поддържайки тежестта на тялото върху десен крак и дясна ръка. Протегнете лявата си ръка към тавана, така че да е в една линия с раменете. Дръжте главата в неутрална позиция или погледнете нагоре към лявата ръка. Останете в позицията за 2 до 5 вдишвания и издишвания, след това се върнете в Дъска и повторете на другата страна или направете кратка почивка преди да изпълните другата страна.

Седем начина за превенция на сърдечно-съдовите заболявания


Лодка (Навасана)

Изгражда сила и фокус, повишава енергията и да се бори с умората. Освен това подобрява стойката и противодейства на ефектите от продължителното седене и работа с компютър, като укрепва на ядрото и бедрата.

Седнете на пода със свити крака и стъпала на земята. Хванете с сгъвките на коленете и вдигнете ходила от пода. Ангажирайте корема. Повдигнете ключиците и отворете гърдите. Не позволявайте на гърба да се заобля, дръжте го изправен. Балансирайте теглото върху седалищните кости. Повдигнете по-високо бедрата, задръжте коленете свити. Поставете прасците така, че да са успоредни на пода.

Ако е възможно, освободете ръцете, издърпайте рамене назад и протегнете ръце напред покрай краката, успоредни на пода, с длани навътре. Ако усещате, че сте стабилни и имате сили, изпънете краката. Дръжте гръбнака издължен. Опитайте да останете в позата 3 до 6 вдишвания, като с практиката постепенно може да увеличите времето на задържане.

Отпуснете се по гръб на постелката за кратка съзнателна почивка, преди да преминете към ежедневните си дейности и задачи. Затворете очи и дишайте бавно и равномерно за няколко минути. Концентрирайте се върху дишането и усещането за покой и топлина след тази практика.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД