До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Седем начина за превенция на сърдечно-съдовите заболявания

Седем начина за превенция на сърдечно-съдовите заболявания
През последните години в България значително е нарастнал броя на сърдечно-съдовите заболявания като на всеки трима човека двама от тях умират от инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност.

Проучванията показват, че факторите, които са предпоставка за сърдечно–съдови заболявания, са тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол, засилената консумация на рафинирани храни (захар, готварска сол, бяло брашно), животински мазнини, липсата на достатъчно движение, както и прекомерния стрес от ежедневието.

Яжте лилави картофи против високо кръвно и за здраво сърце

Всички тези фактори влияят върху метаболизма, повишават холестерола, което води до натрупвания в кръвоносните съдове, а от там стесняване на съдовете и образуване на кръвни съсиреци (тромби). Кръвните съсиреци могат да бъдат опасни, тъй като възпрепятстват нормалната циркулация на кръв в тялото и при запушване могат да доведат до смърт.

Въпреки че не можете да промените някои от рисковите фактори като възраст, пол и генетичната предразположеност, съществуват начини, по които можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания. Ето седем препоръки за укрепване здравето на сърцето и кръвоносната система:

1. Забравете за цигарите и алкохола – доказано е, че тютюнопушенето и алкохолът вредят на сърцето и кръвоносните съдове. Цигареният дим намалява кислорода в кръвта, което повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Ако сте пушач, сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да доставя достатъчно кислород на тялото и мозъка ви. А големите количества алкохол са предпоставка за развиване на кардиомиопатия и образуване на тромби.

2. Контролирайте стреса – Когато тялото е в състояние на стрес, то освобождава хормона кортизол, който при високи нива може да повиши холестерола, триглицеридите, кръвното налягане и кръвната захар. Някои начини за справяне със стреса са йога, слушане на музика, рисуване, медитация и др.


3. Движете се – Активността и редовните физически упражнения подобряват здравето като понижават кръвното налягане, поддържат сърцето и кръвоносните съдове в добро състояние. Препоръчва се физическа активност с по-малко натоварване като разходки, плуване и каране на велосипед.

4. Хранете се здравословно и поддържайте нормално тегло - Опитайте се да ограничите наситените мазнини, храните с високо съдържание на натрий и преработени въглехидрати. Яжте много пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ако имате наднормено тегло, опитайте се да подобрите хранителния си режим, за да се оттървете от излишните килограми – това ще облекчи работата на сърцето.

5. Наспивайте се добре - Ако не спите достатъчно, повишавате риска от високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет. Те, от своя страна, могат да повишат риска от сърдечни заболявания.

6. Контролирайте нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане - Високото кръвно налягане и високият холестерол могат да увредят сърцето и кръвоносните съдове, а повишените нива на кръвна захар е пагубно за артериите. Редовният скрининг ще ви помогне да контролирате състоянието си и да се грижите за сърдечното здраве.

7. Приемайте подходящи хранителни добавки – Възможно е вашият лекар да ви предпише прием на хранителна добавка или друг медикамент, с цел подобряване циркулацията на кръвта. Най-често използваните медикаменти са тези, които съдържат ацетилсалицилова киселина като аспирин протект, ацетизал, ацесал протект. Но има и ефективни натурални средства с подобно действие, като натокиназата. Тя представлява естествен ензим, извлечен от nattō (популярно японско ястие за закуска, приготвено от ферментирала соя). Nattō е единственият източник на натокиназа и тя може да бъде получена само с помощта на специфичен процес на ферментация чрез добавяне на бактерията Bacillus subtilis natto към варени соеви зърна.


Редица проучвания доказват, че приемът на Натокиназа влияе благоприятно при сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, инсулт, болка в гърдите, дълбока венозна тромбоза, атеросклероза, хемороиди, разширени вени и заболяване на периферните артерии.

Натокиназа 160 мг на марката Ellie’s съчетава в състава си ензима Натокиназа и екстракт от листа от маслина. Тази комбинация спомага за прочистването на кръвоносните съдове и за разграждането на кръвните съсиреци, което може да намали риска от сърдечни заболявания и състояния, причинени от кръвни съсиреци като инсулт, инфаркт и други.

А екстрактът от листа от маслина е мощен източник на антиоксиданти и полифеноли, спомага за регулиране нивата на кръвната захар, подпомага имунното здраве и сърдечно-съдовото здраве. Присъствието му в състава на Натокиназа 160 мг Ellies помага да се предотврати натрупването на LDL (лошия) холестерол в артериите. Така притока на кръв се увеличава, кръвното налягане се понижава, като по този начин се намалява риска от сърдечни заболявания.

Четвърта чакра – Сърце – Анахата

При всеки човек в някакъв етап от живота му съществува риск да се разболее от сърдечно-съдово заболяване. Разбира се, при някои хора рискът е по-голям и може да настъпи вследствие на съвкупността от факторите, които споменахме по-горе.

Дори и да сте предразположени към сърдечно-съдово заболяване, не забравяйте, че ако следвате споменатите препоръки, напълно е възможно да се предпазите, да намалите или елиминирате действието на рисковите фактори.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД