До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Интимната хигиена е приоритет за всяка жена

Интимната хигиена е приоритет за всяка жена
Какво точно значи „интимна хигиена“?

Добрата интимна хигиена не се свежда единствено до изхвърлянето на употребения дамски тампон или превръзка в кошчето за боклук.

Всички учим основните правила на хигиена, докато растем. Мий си ръцете след като отидеш до тоалетна, мий си зъбите редовно, сменяй бельото си ежедневно, къпи се всеки ден и т.н. Освен всички тези ритуали жените трябва да научат особеностите на женската интимна хигиена, която става изключително важна при навлизане в пубертета.

Уви, съществуват доста заблуди и объркване относно кое е полезно и кое не, когато говорим за комфорта на интимните женски части.

Нека разгледаме един изключително важен аспект от доброто женско интимно здраве, който всъщност засяга цялото ни тяло – храната. Всичко започва с храненето! Тялото ни се нуждае от спектър от хранителни вещества, за да функционира оптимално. Това, което ядем, дава отражение върху състоянието на интимните части, така както влияе върху целия организъм. За да поддържате най-добро интимно здраве, спазвайте диета, богата на антиоксиданти, витамин Е и С, омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини, пробиотици.


Говорейки за хигиена, правилното измиване е едно от най-важните неща, на които да се спрем. Влагалището например се самопочиства. Ако забележите течение по бельото си, което няма нов мирис или цвят, това е доказателство, че влагалището ви си функционира съвсем наред. Вероятно знаете, че доброто състояние на влагалището зависи от бактериите, които живеят вътре в него. Нормалната влагалищна микрофлора се състои предимно от разнообразни видове лактобацили. Те произвеждат млечна киселина и други субстанции, които възпрепятстват развитието на нежелани микроорганизми, като поддържат влагалищното рН около 4. Тази леко кисела среда предпазва от инфекции и стои в основата на самопочистващата способност на влагалището. Употребата на неподходящи измивни продукти може да наруши оптималното рН на влагалището и да създаде риск от инфекции. Друго нещо, което бихте могли да направите, е да се придържате към памучно бельо и избягвате бельото тип „прашки“, тъй като те създават предпоставка за миграция на бактерии от ректума към влагалището.

Циститът никак не е секси! Особено през лятото...

Вулвата от другата страна не притежава това самопочистващо умение. Да припомним само, че вулвата включва външната част на гениталиите – венерин хълм, малки и големи срамни устни, преддверие на влагалището. Тя представлява кожа и трябва да се почиства, както всяка друга кожа по тялото. Специалистите препоръчват почистване само с вода и леки интимни сапуни без аромат.

Друго, което препоръчват, е след ходене до тоалетна влагалището и ануса да се забърсват отделно, което значи първо да се забърше едната област, хартията да се изхвърли и с нова хартия да се забърше другата област. По този начин се предотвратява замърсяването на уретрата с бактерии от ректума и възникването на инфекции на уринарния тракт. Ако само сте пишкали, бършете областта с движение отзад напред, винаги.

А какво се прави след секс за запазване на добрата интимна хигиена?

Пишкане. Ходенето по малка нужда изхвърля всички бактерии, които е възможно да са се придвижили към уретрата по време на любовната игра. Може да наплискате с вода вулвата, но в никакъв случай не подмивайте отвътре.

Що се касае до интимната прическа – космите в тази област имат важни биологични функции, включително предпазване на деликтната кожа на вулвата от претриване при секс или други активности. Разбира се, съвременните тенденции не са „за“ космите в интимната област, затова повечето жени предпочитат да ги отстраняват. Ако сте решили да се обезкосмявате, е препоръчително да спазвате някои правила. Бръсненето например трябва винаги да се прави с нова самобръсначка. Ако това ви излиза твърде скъпо, поне определете една самобръсначка само за обезкосмяване на вулвата. Така няма да използвате затъпено от бръснене на други места ножче. Щом приключите с бръсненето, оставете ножчето да изсъхне и го приберете в затворен шкаф без влага. Дори и да следвате всички тези стъпки перфектно, врасналите косми и раздразнението не са изключени, а за жени със свръхчувствителна кожа са на практика неизбежни.

При наличие на враснали косми топъл компрес на мястото може да отвори пората и да извади фоликула от под кожата. Ако обаче подутината, която смятате за подкожен косъм, е съпроводена със странна секреция, неприятна миризма или болка, свържете се със специалист.

Споменатите усложнения са възможни и при други методи на обезкосмяване като депилация, епилация, кола маска.

Независимо поради каква причина, когато кожата на вулвата е раздразнена, трябва да се направи нещо, за да се успокои. На първо място е добре да се откажете от всички ароматизирани хигиенни продукти и да използвате леки, хидратиращи продукти, съдържащи алое вера например. Ако възпалението не отшуми, обърнете се към лекар.

Спазвате или не всичко изброено, как да знаете, че интимната ви хигиена е на ниво?

За да сте наясно със състоянието на влагалището и вулвата си, първо трябва да се „запознаете“ с тях. Може да ви звучи като тема табу, но всяка жена е редно да познава гениталиите си по отношение на вид, мирис, усещане. Как? Като помирисвате периодично чатала на панталоните си, оглеждате гениталиите си с джобно огледало, докосвате се, редовно посещавате гинеколога си.

Как да поддържаме баланса на вагиналната микрофлора

Най-голямата индикация, че нещо в рутината ви не е както трябва, е появата на неприятни усещания или болка в областта.

Има някои „събития“ в живота, които изискват повишено внимание към интимната хигиена.

Първото от тях е започване на полов живот. Щом сте сексуално активни, трябва да периодично да се изследвате за полово-предавани инфекции, особено след контакт с нов партньор. Понякога инфекциите на влагалището биват подценявани, но всяка жена трябва да знае, че нелекуваната влагалищна инфекция може да премине нагоре по женските полови пътища, да доведе до възпаление на матката и маточните тръби и да има различни усложнения като стерилитет и проблеми по време на бременност.


Бременността е друг период, през който тялото от една страна става по-податливо на инфекции, а от друга е изключително важно да запази добро здраве, за да осигури нормално протичане на бременността, раждане и здраве на майката и бебето.

През менопаузата кожата на вулвата може да се нуждае от допълнително овлажняване, тъй като този период в живота на жената се характеризира с повишена сухота. Друг начин да подобрите състоянието, както на гениталиите, така и на организма като цяло по време на менопауза, е да включите добавки, съдържащи витамин А, витамин Е, витамин С, мултивитамини, колаген.

По време на менструация редовната и честа смяна на дамските тампони или превръзки е изключително важна. През деня, когато активността е по-голяма, е препоръчително те да се подменят на всеки максимум 4 часа. Не изхвърляйте използваните тампони и превръзки в тоалетната чиния. Мийте ръцете си добре преди и след поставянето/премахването им.

Това бяха само няколко съвета как да поддържате добро здраве в интимната област.

Каквото и да правите, помнете – за да бъде която и да е област от тялото ни в добро състояние, трябва винаги да се грижим за цялостното здраве на организма чрез правилна хигиена, полезно хранене, витамини, движение, почивка и сън!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД