До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво прави Омикрон толкова потенциално опасен?

Какво прави Омикрон толкова потенциално опасен?
Омикрон възникна в Южна Африка и за много кратко време разбуни духовете с бързото си разпространение. СЗО казва, че вариантът не е по-смъртоносен от предците си, но въпреки това експерти от цял свят призовават за затягане мерките за сигурност.

Бързи факти. Какво казва СЗО за Омикрон.

Какво всъщност е толкова особено в Омикрон? От британската медия The conversation дават отговор на този въпрос.


За малко над две седмици от възникването си в Ботсуана и Южна Афирка Омикрон успя да предизвика затягане на мерките в цял свят. За сравнение – делта вариантът получи такова високо признание поне 6 месеца след първите случаи в Индия през октомври 2020.

Това, което прави Омикрон толкова важен, е значителният и внезапен еволюционен напредък, наблюдаван в неговия геном. Смята се, че тези промени включват 32 мутации, като много от тях повлияват начина на взаимодействие на вируса с човешките антитела, образувани при ваксинация или предишно преболедуване. Тези промени помагат на вируса да избягва атаката на имунната система.

Повишената устойчивост в комбинация с бързата скорост на разпространение е това, което притеснява експертите.


Но да се правят предсказания за поведението на даден вирус само на база геном е некоректно. Не съществува правопорционална зависимост между броя мутации и опасността на даден вариант. 

Помислете за изграждането на трайна имунологична памет

Да, Омикрон дава основание за засилване на предпазните мерки, но е твърде рано да правим заключение с какво точно си имаме работа. Нещата предстои да бъдат изяснени в предстоящите седмици, а дотогава напомняме да спазване противоепидемичните мерки, да се грижите за здравето си и да се усмихване повече.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД