до -30% на продукти за женско здраве 
promotions

Бързи факти. Какво казва СЗО за Омикрон.

Бързи факти. Какво казва СЗО за Омикрон.
За момента не може да се каже със сигурност дали поредният КОВИД-19 вариант, т.нар. Омикрон е по-заразен от предците си, но в ход са епидемиологични проучвания, целящи да установят причината за големия брой положителни тестове в Южна Африка.

Кои са най-честите симптоми на Делта КОВИД варианта

Също така от СЗО не могат да отговорят дали протичането на заболяването е по-тежко от това при другите варианти. Предварителните данни показват повишен брой на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи и на повишения брой заболели като цяло, отколкото на заразени със специфичен вариант.

За момента няма данни Омикрон да предизвиква различни симптоми. От СЗО припомнят, че всички варианти на КОВИД-19 могат да доведат до тежки усложнения и смърт, затова предпазните мерки са жизнено важни.

Неприятна е новината, че е възможно рискът от повторна инфекция с Омикрон да е по-висок, отколкото при останалите варианти, но информацията е несигурна и предстои да бъде потвърдена или отхвърлена в предстоящите дни и седмици.

СЗО работи усърдно, за да установи потенциалния ефект на Омикрон върху текущите мерки, включително ваксините и напомня, че ваксините остават изключително важни за намаляване заболеваемостта и смъртността от всичко КОВИД-19 варианти.

Помислете за изграждането на трайна имунологична памет

Широко използваният PCR продължава да е ефективен за засичане на инфекция. В момента текат проучвания върху ефективността на други видове тестове, включително бързия антигенен тест.

Източник: СЗО
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения