До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Обонянието ни пази от неприятни ситуации

Обонянието ни пази от неприятни ситуации
Умението за регистриране и реагиране на миризми при потенциална опасност е важно за оцеляването на бозайниците, включително и на хората. Използвайки нова техника, изследователи в Швеция са успели да проучат какво се случва в мозъка, когато централната нервна система разпознае дадена миризма като заплаха. Проучването показва, че отрицателните миризми, асоциирани с неприятности, се преработват по-бързо от положителните и предизвикват физически реакции на отбягване.

6 причини да миришете лошо дори и след вземане на душ

Човешките реакции на отбягване към неприятни миризми, асоциирани с опасност, от много време се смятат за когнитивни съзнателни процеси, но текущото проучване показало, че те всъщност са несъзнателни и изключително бързи.


Обонятелният орган заема около 5% от човешкия мозък и ни позволява да различаваме милиони миризми. Голяма част от тях са свързани със заплаха за живота и оцеляването, например химикали и развалени храни. Обонятелните сигнали достигат мозъка около 100-150 милисекунди след инхалиране през носа.

Оцеляването на всички живи организми зависи от способността им да избягват опасност, а при хората изглежда обонятелният апарат е изключително важен за засичане на потенциално опасни стимули.

Дълго време беше мистерия кои нервни пътища са включени в преработването на неприятни миризми в поведение на отбягване. Една от причините за това е липсата на неинвазивни методи за измерване на сигнали от обонятелната луковица, началната част от риненцефалона (буквално „нос-мозък“), която има директна връзка с важни центрове в централната нервна система, свързани със засичането и запаметяването на опасни ситуации и субстанции.

15 аромата, които действат като афродизиак

Учените в Швеция за първи път разработват метод за измерване на сигнали от човешката обонятелна луковица, която преработва миризмите и изпраща в отговор сигнали към части от мозъка, които контролират движението и поведението на отбягване.


Резултатите им са базирани на три експеримента, в които участниците били помолени да оценят шест различни миризми, някои положителни, други негативни, докато електрофизиологичната активност на обонятелната им луковица при всяка миризма била измервана.

Станало ясно, че луковицата реагира специфично и бързо на негативни миризми и изпраща директни сигнали до двигателната кора, които карат човека несъзнателно да се отдръпне от източника на миризмата.

Как да миришете хубаво през целия ден

Резултатите предполагат, че нашето чувство за обоняние е важно за умението ни да засичаме опасности в обкръжението си и това умение е много по-несъзнателно, отколкото отговорите ни към опасности, водени от слуха и зрението ни.

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД