До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

По какво можем да познаем, че ни липсва витамин С

По какво можем да познаем, че ни липсва витамин С
Витамин С е един от водоразтворимите витамини, който има мощни антиоксидантни свойства. Той играе съществена роля за нормалния растеж, както и за възстановяването на тъканите в тялото ви. Нужен ви е за образуването на колаген, карнитин и аминокиселини в тялото ви. Витамин С помага за изграждането на тъканите в кожата, сухожилията, хрущялите, връзките и кръвоносните съдове. Витамин С също помага да поддържате костите и зъбите си здрави и насърчава заздравяването на рани и усвояването на желязото.

Какво може да ви направи един лимон за вас?

Трудно може да разберете още в началото, че имате недостиг на витамин С, тъй като признаците за недостиг на този витамин се развиват много бавно, което означава, че може да забележите първите симптоми седмици след като нивата ви започнат да падат. Първите признаци могат да се появят 5–12 седмици след началото на изчерпването на витамин С в организма ви. Ето по какво най-лесно можете да се ориентирате, че ви липсва витамин С:

Бързо се уморявате

Ниските нива на витамин С в организма могат да намалят карнитина, компонент на нашите клетки, който играе важна роля в метаболизма на мазнините и производството на енергия. В резултат на това ще забележите, че не сте толкова енергични и усещате необяснима умора.

Поява на синини по тялото ви

Когато малките кръвоносни съдове под кожата ви се спукат, тогава се появяват тъмни петна (синини). Ако все по-често забелязвате поява на синини по тялото си без да сте се удряли някъде, това може да означава, че стените на кръвоносните ви съдове са отслабени. Колагенът, който участва в строежа на стените на кръвоносните ви съдове, също играе роля за здравината и структурата им. Витамин С е необходим за производството на този протеин.

Често ви тече кръв от носа без причина

Кървенето от носа е друг признак на отслабени кръвоносни съдове. Тъй като колагенът укрепва кръвоносните съдове в носа, честите кръвотечения от носа могат да бъдат признак на отслабени кръвоносни съдове и съответно дефицит на витамин С.


Венците ви кървят или са възпалени

Кървенето от венците може да е знак, че не получавате достатъчно витамин С, тъй като този витамин е важен за зарастването на раните. Възможно е при недостиг на витамин С, венците ви да изглеждат лилави или червеникави и да са по-чувствителни на допир.

Имате анемия

Анемията се появява, когато нямате достатъчно здрави червени кръвни телца.  За да ги образува, тялото ви се нуждае от желязо, а витамин С помага за усвояването на желязото от организма ви. Така че дефицитът на витамин С може да наруши усвояването на желязо, което да причини анемия. Анемията се характеризира със симптоми като умора или слабост, проблеми с мисленето или концентрацията и главоболие. Ако се задълбочи, може да забележите задух, чупливи нокти, синкав оттенък на бялото на очите или бледа кожа. Но имайте предвид, че не само дефицитът на витамин С може да причини анемия, а също и недостига на желязо, фолиева киселина или на витамин В12.

Податливи сте към чести инфекции

Ако нивата на витамин С в тялото ви са ниски, е възможно да се разболявате по-лесно. Вашата имунна система е отговорна за предпазването от инфекции и витамин С играе жизненоважна роля за това. Установено е например, че той стимулира производството, както и функцията на белите кръвни клетки. Освен това ги предпазва от оксидативен стрес поради своите антиоксидантни свойства. Независимо дали става въпрос за грип, кашлица и настинка или инфекция на гърлото, ако все по-често се разболявате, възможно е да не ви достига витамин С.

Раните ви зарастват по-бавно

Ако установите, че порязванията и раните зарастват по-дълго, това може да се дължи на недостатъчни нива на колаген поради недостиг на витамин С. Но имайте предвид, че това не е единственият фактор, от който зависи зарастването на раните по тялото ви. Бавното зарастване може да се дължи и на дефицит на протеини или цинк, пушене, някои лекарства, инфекция и състояния като диабет или нарушения на имунната система.


Косата ви е суха, с цъфтящи краища

Ако косата ви напоследък е станала суха и краищата и цъфтят, може би имате недостиг на витамин С. Както вече разбрахте, ниските нива на витамин С могат да повлияят неблагоприятно на производството на колаген и това може да е причина косата ви да стане чуплива и суха.

Напълняли сте

Откривате ли, че напълнявате, въпреки че не сте променили хранителния си режим или не сте спирали да тренирате? Витамин С поддържа метаболизма на тялото ви. Недостигът на този витамин може да забави метаболизма ви и потенциално да причини повишаване на теглото.

Кожата ви е суха, груба и люспеста

Витамин С насърчава синтеза на мазнини или липиди, които функционират като бариера и предотвратяват дехидратацията на кожата ви. Колагенът също играе важна роля за поддържането на кожата стегната. Така че липсата на витамин С може да предизвика прекомерна изсушаване на кожата ви.

Лошото състояние на кожата е знак за отслабена имунна система

Ставите ви са подути и болезнени

Болките в ставите и подуванията са друг признак за недостиг на витамин С. Дефицитът на витамин С може да доведе до възпалени и болезнени стави, тъй като колагенът е важен компонент на съединителната тъкан в ставите.

Имате тънък зъбен емайл и зъбите ви се клатят

Недостиг на витамин С води до изтъняване на тъканите и кръвоносните съдове, а с течение на времето това може да доведе до загуба или разклащане на зъбите ви. Вашият зъбен емайл може също да изтънее, а по повърхността на зъбите ви може да се появят жълти, бели или кафяви ивици.

Снимка: Eggbank on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД