До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Може ли алкохолът да подобри качеството на съня ви

Може ли алкохолът да подобри качеството на съня ви
Имате ли познат, който прибягва до алкохол, за да може да заспи? Доста хора вечер задължително си наливат питие, за да могат да успокоят нервите си, да се отърсят от стреса на ежедневието, да забравят проблемите или просто да се отпуснат и сънят да ги навести по-бързо. Но истината е, че редовното пиене на алкохол, дори то да е умерено, по-скоро ще повлияе зле на съня ви, отколкото да му помогне.

5 лесни трика за по-добър сън

Дори и умерените количества алкохол, изпити непосредствено преди лягане, навлизайки в организма, нарушават и променят естествения процес на съня през различните му етапи. Сънят през нощта става по-лек, по-неспокоен, качеството му намалява и на следващия ден човекът усеща умора.

Наистина, при изпити едно – две питиета, сънят може да ви споходи по-бързо, тъй като алкохолът по принцип намалява времето, необходимо за заспиване. Обаче, човешкият организъм бързо привиква към седативните ефекти на алкохола, което означава, че може да се наложи да пиете повече, за да преборите безсънието.

Разбира се, ако от време на време си позволявате някое питие, това няма да ви навреди, но ако всяка вечер разчитате на алкохола, за да заспите, това със сигурност би ви донесло повече вреда, отколкото полза.

Като доказателство, вижте как изпития алкохол влияе на качеството на съня ви.

Нарушава функциите на невротрансмитерите

Ефектите на алкохола върху съня се свеждат до действието на невротрансмитерите върху различните нервни клетки или неврони в мозъка. Например след консумация на алкохол, той влияе на невротрансмитера глутамат, който контролира кога да сте будни. Алкохолът влияе на глутаматните рецептори да получават сигнали и така се нарушава естествения цикъл сън – бодърстване.

Увеличава аденозина, което увеличава сънливостта

Пиенето повишава нивата на аденозин, затова при консумация на алкохол, заспивате по-бързо. Тази молекула не е невротрансмитер, но контролира сигналите на другите невротрансмитери. До тук не звучи никак зле, но когато се предизвиква от алкохол, сънят е с по-лошо качество.

Обърква етапите на съня

През нощта сънят преминава през различни етапи, които представляват 4-5 цикъла. Те се редуват през цялата нощ на всеки 90 до 120 минути, като първите етапи се характеризират с по-лек сън, а по-дълбокият сън е през втората половина на нощта. Именно тогава са часовете на пълноценния сън, благодарение на който се чувствате отпочинали на следващия ден. Когато сте си пийнали, седативният ефект на алкохола объркват началния етап на съня, като го правят по-дълбок.

След това успокоителното действие на алкохола се разсейва и тялото претърпява това, което учените наричат „възвръщащ ефект“. Това включва преминаване от по-дълбок към по-лек сън, с по-чести събуждания през втората половина на нощта, когато качеството на съня би трябвало да е по-високо. Възможно е човек да не си спомня тези леки пробуждания, но те са причината на следващия ден да се чувствате уморени и недоспали.

Добра идея ли е да лекуваме махмурлука с още пиене на алкохол

И така, ако все пак решите да си налеете питие някоя вечер, не прекалявайте с количеството, тъй като това ще повлияе не само на съня ви, но и на цялостното ви здраве. Ако не можете да заспите, опитайте и някои други техники за релаксация като йога, ароматерапия, медитация и други.

Снимка: Adam Jaime on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД