До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Три съвета ако имате астма, а искате да спортувате

Три съвета ако имате астма, а искате да спортувате
Астмата е често срещано заболяване, което може да промени живота на човек, както и да му попречи да се занимава със спорт, особено ако става дума за бягане. Разбира се, всичко зависи от тежестта на заболяването.

Спортът намалява риска от възникване на остеопороза

Според направени проучвания леките, редовни упражнения всъщност могат да имат положителен ефект върху здравето на белите дробове, особено при хора, които имат астма.

Неотдавна спортният терапевт Джеймс Дън, който страда от хронична астма, споделя своите съвети от собствен опит, които могат да бъдат полезни за всеки, страдащ от астма, който възнамерява да се занимава с бягане.

Съвет 1 - Консултирайте се с Вашия лекар

Преди да започнете да спортувате, задължително се консултирайте с Вашия лекар, който ще провери лекарствата, които приемате и с които контролирате астмата си. Единственият случай, при който не е препоръчително да се впускате в усилени спортни дейности, е ако астмата ви е неконтролирана. Ако не можете да се справите със симптомите си, втурването в спорт, който натоварва белите дробове и дихателната система, не е добра идея. Ако първо проверите и имате възможност да контролирате симптомите си, тогава можете да започнете редовно да практикувате бягане, за да подпомогнете астмата си.

Ако наскоро сте започнали да приемате лекарства за астма, дайте си малко време, за да се приспособи организма към него и след това да започнете новите спортни занимания. Също така не забравяйте по време на спортуване да носите винаги със себе си инхалатора за спешни нужди.

Съвет 2 - Опознайте Вашите тригери

Важно е да сте наясно с нещата, които могат да предизвикат астматичен пристъп, и когато е възможно, да ги избягвате. Например, ако сенната хрема или алергиите са отключващи фактори за Вашата астма, тогава практикувайте бягане на открито, в периодите с по-малък цъфтеж на полени. Също така правете по-дълги загрявания преди старта, за да адаптирате тялото си по-плавно.

Инхалации – при кои заболявания са най-ефективни

Съвет 3 - Ходете, ако усетите, че получавате пристъп

Най-вероятно познавате първоначалните знаци, предхождащи всеки астматичен пристъп. Когато усетите по време на бягане, че губите контрол над дишането си, намалете темпото и започнете да вървите. Ходете до момента, в който почувствате, че контролирате дишането си, независимо дали става дума за цял ден или само за няколко минути. Когато овладеете дишането и се почувствате стабилни, можете да се върнете към бягането, но в леко темпо.

По материали от menshealth.com                                 Снимка: Jenny Hill on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД