За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
СПОРТЪТ ПАЗИ ОТ ОСТЕОПОРОЗА
СПОРТЪТ ПАЗИ ОТ ОСТЕОПОРОЗА
Остеопорозата е много често костно заболяване, при което се наблюдава намаляване на костната плътност и свързани с това костни фрактури. Рисковите фактори за развитие на остеопороза са много и разнообразни. Някои от тях не могат да бъдат повлияни, като възраст, пол, наследствени и ендокринни заболявания. Други, обаче, могат да бъдат променени, за да се спре или забави прогресията на остеопорозата.

Едно от нещата, които противодействат на остеопорозата, е редовната физическа активност, минимум 30 минути всеки ден. Физическите упражнения водят до нарастване на мускулната и костната маса. При анализ на проучвания е установено, че упражненията въздействат върху молекулярни механизми на костното ремоделиране. Доказано е, че комбинация от разнообразни физически упражнения – аеробни и анаеробни, особено упражнения срещу съпротивление, подобрява костния метаболизъм при възрастни и остеопенични, и остеопоротични жени. Комплексът трябва да включва упражнения за всички стави в тялото, да засилва слабите мускули и да релаксира скъсените. Ходенето пеш и разходките сред природата са друг начин за разнообразяване на физическата активност. Групови тренировки като йога и пилатес също могат да бъдат включени в програмата.

Дори и при диагностицирана вече остеопороза, редовните физически упражнения могат да забавят развитието на болестта и да помогнат в укрепването на целия организъм.

Препоръчително е комплексът от упражнения да бъде съставен от специалист, в съответствие с цялостното здравословно състояние на тялото.